25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Korona “iscrpila” osobe s invaliditetom

Osobe s invaliditetom su u periodu vanrednog stanja izazvanog virusom korona uglavnom bile zatvorene u svoje domove, ali ono što je uslijedilo nakon laganog vraćanja u normalu je još teže, jer su ove osobe finansijski, socijalno i ekonomski iscrpljene.

Kotur Erkićeva je rekla da su se osobe s invaliditetom u prvom periodu kada su skoro svi bili zatvoreni u svoje domove suočavale s problemom dobijanja pravovremenih, potpunih informacija koje mogu da razumiju, te da je pored toga nedostajalo i značajnih lijekova.

“Nedostajali su lijekovi kao što su antiepileptici, ali nedostajalo je i antidekubitalnog programa, jer većina osoba s invaliditetom u ovom periodu je bila u stanju ležanja”, kazala je Kotur Erkićeva.

Dodala je da je problem predstavljao i nedostatak zaštitnog materijala za porodice osoba s invaliditetom.

“Zaštitni materijal je nedostajao svima, ali je razlika u tome što postoje osobe s invaliditetom kojima je to sastavni dio života i u redovnim okolnostima”, kazala je Kotur Erkićeva.

Naglasila je da se nakon ukidanja vanrednog stanja problemi osoba s invaliditetom nisu smanjili, dapače njih je trenutno još više, počevši od obrazovanja pa do borbe na tržištu rada.

“Obrazovni sistem nije odgovorio adekvatno na potrebe djeca s poteškoćama i osoba s invaliditetom, jer postoje djeca s poteškoćama kojima online nastava nije adekvatno prilagođena, s druge strane osobe s invaliditetom nisu imale ni adekvatan nivo podrške u redovnim okolnostima za obrazovanje, kao što su asistenti za nastavu”, navela je Kotur Erkićeva.

Dodala je da ove osobe trenutno imaju veliki problem i sa zapošljavanjem.

“Osobe s invaliditetom koje su bile zaposlene po projektnim aktivnostima izgubile su posao jer su aktivnosti obustavljane u periodu pandemije. Većina nas na tržištu rada ne može adekvatno parirati ljudima koji mogu da rade bilo šta drugo i koji se snalaze na neki drugi način”, rekla je Kotur Erkićeva.

Istakla je da teško do posla dolaze i pomoćna zanimanja za osobe s invaliditetom, kao što su personalni asistenti i pružaoci podrške.

“Ono što bi bilo značajno jeste da se na porodice djece s poteškoćama ili osoba s invaliditetom, gdje roditelji moraju ići na posao, obrati veća pažnja od strane službi socijalne zaštite i zdravstvene zaštite, da se možda češće i studioznije prati situacija, da im se na raspolaganje stavi dodatna zaštitna oprema”, navela je Kotur Erkićeva.

Ono što je takođe pitanje, prema njenim riječima, jeste šta je sa osobama s invaliditetom koje moraju ići na posao u ovoj situaciji.

“Moj suprug ima određenu vrstu invaliditeta i svaki dan ide na posao. Prije 15 dana sam bila u riziku da sam oboljela od korone, jer sam bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Našli smo se u stituaciji da u jednom domaćinstvu sjede dvije osobe sa invaliditetom, da niko ne zna kako da odgovori na taj izazov, mi smo telefonski pokušavali rješavati situaciju po situaciju”, zaključila je Kotur Erkićeva.

Dušica Lipovac, aktivistkinja u pokretu osoba s invaliditetom, kaže za “Nezavisne” da osobe s invaliditetom u periodu pandemije virusa korona imaju problema i s ljekarskim pregledima, čak i onim koji se odnose na kovid-19, jer su pristupi domovima zdravlja nerijetko neprilagođeni osobama s invaliditetom.

“Koliko znam, postoje i mobilni ljekarski timovi, ali smatram da osobe s invaliditetom nisu dovoljno upoznate s ovim, a ovi timovi bi svakako olakšali osobama s invaliditetom posjete ljekaru”, rekla je Lipovčeva.

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA