12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Krišto i Schmidt naglasili potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH

Predsjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  Borjana Krišto i visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt razgovarali su, telefonski, danas o aktelnoj političkoj situaciji u BiH.

Razgovarali su o nužnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, stabilizaciji političkih prilika te važnosti brze uspostave izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH. Također, naglašena je potreba jačanja funkcionalnosti institucija BiH, uz predan rad svih domaćih čimbenika i potporu međunarodne zajednice.

Krišto istaknula je da su, kroz smjernice i načela u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine, usvojeni jasni ciljevi čijim će se realiziranjem graditi jaka i stabilna BiH. Među primarnim ciljevima je ubrzanje euroatlantskog puta, koji podrazumijeva jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH.

Razgovarano je i o nužnim ograničenim izmjenama Ustava, kao i izmjenama Izbornog zakona BiH. Krišto je izrazila nadu i očekivanje da BiH, već u sljedećoj godini, može ispuniti ključne kriterije i prioritete te otvoriti pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Visoki predstavnik pozdravio je planirane korake kao i nužno postizanje usuglašenih ciljeva koji će pridonositi osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i mira u BiH.

Schmidt čestitao je novoizabranoj predsjedateljici Vijeća ministara BiH i poželio joj sreću u budućem radu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA