15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Lepić i Čavalić: Sredstva dobivena zbog zagađenja moramo ulagati u rješenje isključivo tog problema

Mirjana Marinković-Lepić, u ime Kluba Naše stranke u Parlamentu FBiH, i Admir Čavalić, u ime Kluba Stranke za BiH, podnijeli su Prijedlog zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

Marinković Lepić o tome kaže: “Federacija BiH isplaćuje lokalnim zajednicama velika sredstva kao naknadu za zagađenje koje u tim zajednicama proizvode termoelektrane. Umjesto da se ta sredstva ulože u sanaciju štete nastale zagađenjem, ona nerijetko bivaju uložena u projekte koji nemaju veze s ekologijom. Izmjenama koje predlažemo kolega Čavalić i ja, to bi bilo onemogućeno.”

Čavalić kaže da je dosad na ime pomenute naknade samo Tuzli uplaćeno preko 25 miliona KM: „Tuzla je u vrhu svjetske liste najzagađenijih gradova kad je u pitanju zrak. To definitivno ne bi bio slučaj da su sredstva dobivena na osnovu zagađenja kroz dobro osmišljenje projekte ulagana u rješavanje ovog problema. Ne možemo se osloniti na savjest rukovodstava lokalnih zajednica već ih zakonski usloviti da se bore protiv zagađenja.“

Prijedlog koji predlažu Čavalić i Lepić trebao bi biti usvojen po skraćenoj proceduri jer ne sadrži veliki broj izmjena. Suštinska je jedna i odnosi se na član šest trenutno važećeg zakona iz kojeg treba obrisati dio kojim se lokalnim zajednicama omogućava ulaganje sredstava dobivenih od zagađenja u projekte za lokalni ekonomski razvoj koji nerijetko nemaju veze sa stvaranjem zdravije životne sredine.

Vezane vijesti

TUZLA