-1 C
Tuzla
08.12.2023.

”List 2020”: Na sajamu predstavljeni različiti proizvodi, od organske hrane, rukotvorina do slatkiša

Lukavački sajam turizma i ekologije ”LIST 2020” nastavljen je promocijom turističkih potencijala kantona i domovine. Drugi dan je ponajviše posvećen ekologiji, ali i prezentaciji domaćih proizvoda i njihovom značaju. Tokom dana održani su poslovni susreti izlagača, te panel diskusija ”Lokalni proizvodi – značaj i razvojna šansa” a predavač je bio profesor Midhat Jašić. Također je održano predavanje o temi ”Ekofeminizam” a predavač je bila Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle. Ovaj događaj je organizovan u saradnji sa Udruženjem žena ”Srce i duša” Prokosovići.

Upravo su svoje proizvode predstavile članice Udruženja žena ”Srce i duša” Prokosovići kroz ova dva dana lukavačkog sajma. Organizacija danas okuplja žene iz nekoliko zajednica koje čine takovanu mrežu. Domaći hranjivi proizvodi, ručni radovi i rukotvorine, slatkiši, samo su dio onoga što su prezentovale u okviru izložbenog paviljona.

Lukavački sajam turizma i ekologije ”List” svake godine posvećuje posebnu pažnju domaćim proizvođačima koji posjetiocima nude različite vrste proizvoda. Pa su se tako kroz ovogodišnji sajam mogli vidjeti hrana i piće, organska hrana, tradicionalne rukotvorine, proizvodi kućne radinosti. Iz Novog Travnika na sajmu su predstavljeni organski proizvodi ”Herceg”. Kako kažu, oni su pioniri organske proizvodnje u našoj zemlji.

Sajam List je jedinstvena prilika da svojim sada već vjernim kupcima ponude i nove proizvode. No, kažu da su njihove kreme od nevena nadaleko poznate. Na sajmu su prisutni nekoliko godina.

Posjetitelji lukavačkog sajma u prilici su bili kušati i suhomesnate proizvode. Na nekoliko izložbenih paviljona, uglavnom su se predstavili visočki proizvođački ovih delikatesa. Obrt Babić je svoje proizvode predstavio drugi put na Listu.

Da se posjetitelji sajma zaslade, pobrinula se Slatka tajna. To je obrt Sahide Nanić iz Brčkog. Proizvode razne vrste slatkiša, od halve do gumenih bombona.

Da je Sahida i više nego zadovoljna ovim sajmom, najbolje ilustruje podatkom da je tu po 15-ti put. Lizalice i gumene bombonice su ono što se najčešće dopada mlađima, dok su stariji ipak više za varijantu halve ili takozvanih ciglica.

Sve ove proizvode posjetitelji će moći vidjeti i sutra, posljednjeg dana lukavačkog sajma. Također će biti organizovani poslovni susreti izlagača. Ono što je zanimljivo je da će večeras od 21 sat u Centru za kulturu u okviru Lukavačkog sajma turizma i ekologije ”List 2020” biti održan Finalni izbor ”Miss Federacije BiH”, kada će se mlade dame boriti za titulu najljepše i kada će osim svoje ljepote, prezentovati i turističke potencijalne naše domovine.

Vezane vijesti

TUZLA