20 C
Tuzla
28.02.2024.

Maljevac zatvoren za saobraćaj kamiona, privrednici očajni

Na snagu je stupila odluka Vlade Hrvatske da se ubuduće transportni saobraćaj ne odvija preko graničnog prelaza Maljevac, kod Velike Kladuše, a privrednici iz nekoliko gradova USK, koji koriste pomenuti granični prelaz, navode kako će takva odluka imati dalekosežno negativne posljedice po ovdašnju privredu.

Pomenutom odlukom onemogućava se transport preko Maljevca svih kamiona nosivosti iznad 7,5 tona i oni će morati koristiti granični prelaz Izačić, kod Bihaća. Predsjednik Udruženja privrednika Velike Kladuše Boris Horvat navodi kako su ovim ekonomski ugrožena mnoga izvozno orijentisana preduzeća iz toga grada, ali i iz Cazina, Bužima i Bosanske Krupe.

“Ovo će biti ogroman udar na ekonomiju Unsko-sanskog kantona, jer godišnje iz ova četiri grada preko Maljevca prelazi više od 10.000 transportnih kamiona. Sada će oni morati da voze do Izačića, što je znatno duži put i to stvara nove troškove i probleme. Zbog čega je hrvatska strana donijela ovakvu odluku, nije nam poznato, ali očigledno da postoje neki dublji motivi”, istakao je Horvat.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako su ga privrednici upoznali s ovim problemom i da je on o tome obavjestio više instance vlasti u BiH.

“O tome smo obavijestili Vijeće ministara BiH i zatražili da stupe u kontakt s Vladom Hrvatske kako bi se sporni pravilnik pod hitno izmijenio. U vrijeme pandemije, prošle godine, imali smo identičnu situaciju, kada smo morali koristiti granični prelaz Gradiška i svi znamo kolike probleme je to proizvelo”, ističe on.

S obzirom na to da je sporna odluka juče stupila na snagu, na graničnom prelazu Izačić povećane su gužve transportnih kamiona, a nezadovoljni privrednici navode kako su spremni i na blokadu granica ukoliko njihovi zahtjevi za ponovnim otvaranjem Maljevca ne budu uvaženi, pišu Nezavisne novine.

Vezane vijesti

TUZLA