10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Masovna vakcinacija strani pojam za stanovnike Tuzlanskog kantona

U Tuzlanskom kantonu za sada se vrši vakcinacija samo prioritetnih grupa, a od nedavno je krenula i revakcinacija prioritenih grupa među kojima su zdravstveni radnici i starije osobe koje su se prijavile kod svojih porodičnih ljekara za vakcinaciju. Do sada je na područje Tuzlanskog kantona  pristiglo oko 25 hiljada vakcina različitih proizvođača.

“Kroz donaciju Republike Srbije dobili smo 2000 doza AstraZeneca, 3911 doza Sinovak vakcine, 4611 Sinofarma. Ostale vakcine 3420 AstraZeneca i ostale Pfizer vakcine došle su putem Covax mehanizma”  rekla je Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK

 Pristigle vakcine raspoređene su po domovima zdravlja kako bi se nastavila vakcinacija prioriretnih grupa. Prema izvještaju, od 11. marta do danas je na području TK vakcinisano 13.477 osoba. Od toga 11 758 lica je vakcinisano prvom dozom, dok je 1719 osoba vakcinisano i revakcinisano.

Da bi se postigao kolektivni imunitet potrebno je, prema nekim procjenama vakcinisati oko 70 posto stanovništva, ali problem i dalje predstavlja manjak vakcina.

“Da bismo vakcinisali 70 posto stanovništva nama je potrebno 450 hiljada doza vakcina da bismo pokrili sa dvije doze 24 hiljade doze… nismo ni trećinu prioriteta uspjeli vakcinisati” dodaje Brkić Džambić.

Na osnovu ovih podataka možemo zaključiti da je masovna vakcinacija za građane Tuzlanskog kantona strani pojam, a kada i da li će biti  masovne vakcinacije niko ne zna. Sa druge strane građani su sve više ogorčeni na nemar države.

Dok su evropske zemlje na korak da vakcinišu 70 posto stanovništva, mi čekamo da upravo one postignu kolektivni imunitet. Onda bi, kako se nagađa, naša zemlja dobila priliku da joj bude isporučen veći broj vakcina.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA