25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Međunarodna agencija Moody's potvrdila kreditni rejting Bosne i Hercegovine

Međunarodna rejting agencija Moody's Investor Service potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine koji glasi „B3“ sa stabilnim izgledima, saopćila je Centralna banka Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju odluke o potvrđivanju rejtinga i stabilne prognoze, analitičari te agencije navode kao ključne faktore ocjenjivanja da stalni strukturalni izazovi i dalje utiču na srednjoročne izglede rasta u Bosni i Hercegovini ograničavajući ekonomsku snagu zemlje; da umjereni nivoi duga i fiskalno ograničavanje posljednjih godina pružaju fiskalni prostor da odgovore na ekonomske šokove poput pandemije koronavirusa, kao i da slabe institucije dijelom odražavaju složen sistem upravljanja i podjele političkog okruženja te i dalje ometaju efikasno donošenje politika.

Analitičari agencije Moody's očekuju da će na ekonomiju ove godine znatno uticati pandemija koronavirusa zbog obuzdavanja širenja koronavirusa, pada trgovine i smanjenja novčanih doznaka. Uticaj je također prisutan i u oblasti turizma.

U izvještaju ove agencije je navedeno da se za Bosnu i Hercegovinu ove godine predviđa pad realnog BDP-a za 5,5 posto nakon zabilježenog rasta u 2019. godini od 2,9 posto, kao i da će u 2021. godini rast realnog BDP-a biti 3,5 posto.

Analitičari dalje navode da je proteklih godina Bosna i Hercegovina očuvala oprezan fiskalni stav, bilježeći od 2016. manji budžetski višak, koji se uglavnom odražava u održivom rastu indirektnih poreza, ali također i u suzdržavanju od trošenja.

Moody's očekuje da će ove godine Bosna i Hercegovina zabilježiti fiskalni deficit od 4,6 posto BDP-a u odnosu na 2,2 posto viška zabilježenog 2019. godine.

Pogoršanje odražava uticaj ekonomskih kontrakcija na prihodovnoj strani i fiskalnih mjera koje su vlasti usvojile kako bi ublažile učinak pandemije koronavirusa u odnosu na rashode.

Treći faktor koji je uticao na potvrdu kreditnog rejtinga Bosni i Hercegovini zasnovan je na institucionalnim ograničenjima. Složen sistem upravljanja i podjele u političkom okruženju ometaju efiksano donošenje odluka. U isto vrijeme, kako navodi Moody's, aranžman valutnog odbora osigurava efikasno sidro za makroekonomsku stabilnost i uživa visok nivo kredibiliteta.

Moody's očekuje da Bosna i Hercegovina ostane posvećena i dosljedna u provođenju valutnog odbora, pri čemu bi bilo kakve intervencije u pogledu valutnog odbora potkopale ovaj aranžman i potencijalno ugrozile buduću pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Stabilni izgledi kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine odražavaju očekivanja analitičara da će kreditni rejting zemlje ostati isti u narednih 12 do 18 mjeseci uprkos očekivanom ekonomskom i fiskalnom pogoršanju usljed pandemije koronavirusa.

Moody's očekuje da će likvidnost i vanjski rizici uveliko biti ublaženi podrškom međunarodnih finansijskih institucija, naročito MMF-a i Evropske unije (EU).

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ako dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih ekonomskih izazova koji povećavaju srednjoročne izglede za rast. Tome bi doprinijela i kontuinuirana saradnja sa MMF-om i EU.

S druge strane, analitičari upozoravaju da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju fiskalnog pogoršanja, povećanja rizika likvidnosti, kao i u slučaju zastoja ili odstupanja od reformske agende, uključujući i snažnu integraciju Bosne i Hercegovine u EU.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA