15 C
Tuzla
07.06.2023.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta: Stradanje nevinih ljudi se iz godine u godinu ponavlja

„Šoa“ riječ je u hebrejskom jeziku koja označava  katastrofu. Ovom riječju Jevreji označavaju holokaust i sve zločine koji su se dogodili jevrejskom narodu u toku Drugog svjetskog rata.  U Bosni i Hercegovini prije Drugog svjetskog rata živjelo je oko 14,5 hiljada Jevreja, a u  toku Drugog svjetskog rata stradalo je preko deset hiljada. Kada je riječ o Tuzli od preko 300 Jevreja stradalo je oko 280 Jevreja. Odavanjem pošte i polaganjem cvijeća na spomenik “Suza” i na memorijalu Jevrejima stradalim u Drugom svjetskom ratu u Tuzli danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

„Poruka je vama mladima , jer obzirom da idu godine sve manje je onih koji su preživjeli  holokaust. Na nama je da se dobro sjećamo, a vi mladi trebate o tome više pričati kako se to ne bi ponavljalo stalno. Godinama, decenijama govorimo da se ne smije ponavljati, ali izgleda niko ne čuje takve stvari“ rekla je Marina Rajner, predsjednica Jevrejske opštine Tuzla

Jevreji su u Drugom svjetskom ratu bivali označavani žutom Davidom zvijezdom, protjerivani iz svojih domova, pljačkani, i odvođeni u koncetracione logore u kojima su ubijani. Pored brojnih logora u Evropi, nacističkih koncentracionih logora bilo je i u Bosni i Hercegovini kao što su logor Kruščica kod Viteza i najzloglasniji logori Jasenovac i Aušvic.

„U Drugom svjetskom ratu su nestali izvanredni ljudi, u čitavoj NDH  smo ostali bez izvanrednih naučnika, profesora, slikara  muzičara koje je vihor holokausta odnosio i mi njihova imena trebamo da zapamtimo“ dodao je Eli Tauber, direktor Arhiva Jevrejske zajednice BiH.

Iako je Evropa nakon toga rekla da se zločini na tlu Evrope nikada neće ponoviti, samo pedeset godina poslije genocid se desio Bošnjacima. Zbog negiranja onoga što se desilo, potrebno je njegovati kulturu sjećanja.

“Mi smo svjedoci da imamo naših suvremenika koji negiraju genocid u Srebrenici što je veoma loše jer svi znamo šta se tamo desilo“ naglasio je Zijad Lugavić, v.d. gradonačelnika Tuzle.

„Ta poruka je važna zbog Evrope i svijeta jer ima onih koji jednostavno ne priznaju genocid. Imate u blizini Srebrenicu gdje se desio strašan genocid i imate ljude koji ne priznaju taj genocid“ istakao je  Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni građanin Tuzle

Danas, Jevrejsku opštinu Tuizla čini oko stotinu osoba, a Jevreji u Bosni i Hercegovini čine nacionalnu manjinu. Ipak, prema riječima Igora Rajnera, za razliku od drugih dijelova svijeta,  Jevreji u Bosni i Hercegovini nisu izloženi diskriminaciji.

“Prvo nemate nijednog zločinca među Jevrejima , a ovdje nije falilo zločinca u prošlom ratu. Drugo poštovani su od strane svih većina. U Bosni i Hercegovini je biti privilegija. U svijetu nije tako, ali smo sretni što je u BiH tako“ zaključio Igor Rajner, građanin.

Dvadeset sedmi januar, Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u europskim zemljama  gdje je prema podacima iz raznih izvora u holokaustu nestalo od devet do jedanaest miliona ljudi.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!