27.8 C
Tuzla
25.05.2022.

Mirjana Marinković-Lepić: HDZ-u je dobar samo onaj izborni zakon koji će garantovati Čovićev izbor

U saopštenju HDZ izdatom nakon sjednice Predsjedništva ove stranke iznijet je niz neistina sa ciljem obmanjivanja javnosti, a u vezi sa predstojećim izborima, sastavom Centralne izborne komisije, ustavnom i izbornom reformom.

Krenimo redom:

Održavanje sjednice na Dan Evrope, a istovremeno djelovanje protiv evropskih vrijednosti je klasična podvala građanima BiH, jer ništa od onoga što zagovara HDZ nema veze s evropskim vrijednostima.

HDZ poziva na stabilizaciju političke situacije, postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona. Političku situaciju je destabilizovao upravo HDZ, svojim prijedlozima Izbornog zakona, koji promovišu nejednaku vrijednost glasa i očito nastojanje da se obezbijedi član Predsjedništva koji dolazi iz stranaka koje se okupljaju u Udruženju građana nazvanom Hrvatski narodni sabor. Politička prava Hrvata nisu prekršena ni u jednom segmentu ni sadašnjim Izbornim zakonom, niti Ustavom Bosne o Hercegovine. U Federaciji se biraju Bošnjak i Hrvat i svi građani Federacije BiH glasaju za jednog od njih, dakle, i Srbi, pripadnici nacionalnih manjina, Ostali… Članovi Predsjedništva nisu predstavnici naroda, već građana, tako da je pozivanje na konstitutivnost i predstavljanje naroda, opet, podvala i obmana javnosti. Prijedlog da se u nekoliko kantona s većinskim hrvatskim življem odlučuje o članu Predsjedništva – Hrvatu ni po čemu nije evropska vrijednost, već upravo suprotno, protivan je načelu jednakog biračkog prava.

Izmjene Izbornog zakona jesu jedan od prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji i jedino je to tačno. No, zakon mora biti u skladu sa važećim međunarodnim konvencijama i zasnovan na poštivanju aktivnog i pasivnog biračkog prava svih građana Bosne i Hercegovine, kako to nalažu i presude Evropskog suda za ljudska prava. Predložene izmjene su daleko od toga, posebno u kontekstu prijedloga HDZ-a o unošenju nacionalnosti u lične dokumente građana.

HDZ može smatrati o svakom pitanju šta želi, ali ne može pobijati odluke sudova u Bosni i Hercegovini. Sud BiH je potvrdio da su članovi CIK-a izabrani u skladu sa zakonom, a u najmanju ruku je nekorektno plasirati takve izjave u javnosti. Opet, obmana.

U slučajevima izbornih krađa postoje pravni lijekovi, a sastav  CIK-a  dovoditi u vezu sa krađama i tvrditi da se CIK stavio „na raspolaganje radikalnim unitarističkim bošnjačkim frakcijama kako bi se ukinula ravnopravnost i konstitutivnost“ je opasno i ničim potkrijepljeno. Izbori su raspisani u skladu sa postojećim Izbornim zakonom, na osnovu kojeg je Dragan Čović dva puta biran u Predsjedništvo i koji tada nije bio manjkav i nije kršio prava Hrvata.

Manipulacije su jedino što je HDZ-u preostalo s obzirom na činjenicu da su ostali uskraćeni za podršku od strane međunarodne zajednice, odnosno onog dijela Evrope koji istinski promoviše ljudska prava i želi napredak Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji. No, raskrinkavanje laži i obmana je prioritetan zadatak svih onih koji žele normalnu i evropsku BiH. Građanima se moraju pružiti argumenti, umjesto dobro upakovanih floskula koje slušamo već nekoliko godina, stoji u saopćenju Mirjane Marinković-Lepić iz Naše stranke.

POSLJEDNJE DODANO