15 C
Tuzla
20.05.2024.

Mirjana Marinković Lepić prva žena na funkciji predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Novoizabrana predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka) izjavila je nakon sjednice da joj je posebno drago što je prva žena koja izabrana na tu funkciju.

Istakla je da će u tom kapacitetu raditi u interesu svih građana Federacije i Bosne i Hercegovine, kao što je radila i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Također, izrazila je žaljenje što izbor nije izvršen na dostojanstven način.

Marinković Lepić je navela da joj je želja da se u Domu radi u skladu s poslovnikom i vrijedno, bez gubljenja vremena i nepotrebnih performansa.

Mirjana Marinković Lepić je rođena 1961. godine u Užicu, a po profesiji je diplomirani pravnik. Ona je na oktobarskim izborima bila kandidat Naše stranke i ostvarila je 1.419 glasova, a u Predstavnički dom Parlamenta FBiH dolazi nakon četiri godine u Parlamentu BiH.

Ona je završila Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu 1983. godine, magisterij u oblasti žurnalistike stiče 2008. godine, a u istoj oblasti polaže i doktorat na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 2016. godine, a oblast je bila mediji i ljudska prava.

Što se tiče radnog iskustva ona je u Pivari Tuzla od 1985. do 2008. godine bila rukovodilac Sektora za pravne, kadrovske i opće poslove. Nakon toga je bila generalna sekretarka Američkog univerziteta u Tuzli 2008. / 2009. godine. U 2009. i 2010. godini obavljala je funkciju direktorice Multicoma d.o.o. Tuzla, a nakon toga je od 2011. do 2014. bila direktorica JU “Dom penzionera” Tuzla.

Pomoćnica ministra finansija Tuzlanskog kantona za pravne poslove bila je od 2014. do 2018. godine, a nakon toga prelazi u parlamentarne klupe.

RTV Slon/Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA