18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

Utvrđen dnevni red Predstavničkog doma nakon više rasprava i zahtjeva za dopunu

Dnevni red današnje treće redovne sjednice u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine utvrđen je poslije glasanja o više zahtjeva za dopunu dnevnog reda te nakon prethodne rasprave da li ova sjednica uopšte treba da bude održana danas.

Iz opozicionih klupa je traženo odgađanje jer, prema tim tvrdnjama, predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić nije postupila po Poslovniku kad je obavijestila zastupnike o datumu sjednice, ali ne i o predloženom dnevnom redu.

Predsjedavajuća je negirala, rekavši da je dnevni red istaknut prilikom poziva za održavanje ove sjednice, za 21. juni, kada nije održana  već odgođena, a kasnije, potom, sazvana za danas.

Poslije više osporavanja iz opozicionih klupa da je Marinković Lepić postupila u ovom slučaju po Poslovniku, ona je nastavila sjednicu tvrdeći da, poslovnički gledano, nije učinjeno ništa sporno.

Uslijedili su prijedlozi, opet najviše iz opozicionih klupa, za dopunu najavljenog dnevnog reda, ali tokom glasanja Doma, ni za to nije bilo većinske podrške.

Među prijedlozima za dopunu je bio i jedan iz klupa zastupnika Demokratske fronte da na dnevnom redu danas bude i razrješenje aktuelne federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević zbog njene izjave o osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću. Predlagano je također, između ostalog, uvrštavanje u dnevni red izmjena Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, mjera za ublažavanje poplava u Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu, kao i zahtjeva za izradu zakona o socijalnom poduzetništvu, ali nijedna od navedenih inicijativa, poput većine drugih, nije dobila podršku.

Set energetskih zakona, kako je predloženo i kad je ova sjednica sazivana za 21. juni, ostao je u dnevnom redu.

Odmah po utvrđivanju, na zahtjev Kluba Demokratske fronte je proglašena pauza radi upoznavanja s materijalima za raspravu o dopunskim tačkama.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA