19 C
Tuzla
26.02.2024.

Mitrović: Na zapadnom Balkanu potrebni integrirani granični prijelazi

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je danas na ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti između EU i Zapadnog Balkana.

Mitrović je na početku svog izlaganja istakao da svi danas okupljeni na Brdu kod Kranja imaju zajednički interes, a to je daljnji razvoj nesmetanog i funkcionalnog prometa pri ispunjenim svim uvjetima koje sigurnost prometa nosi, jer samo takav promet ima smisla i nudi ekonomski rast.

– Zajednička saradnja je ključ uspjeha u oblasti prometa. Međunarodno strateško opredjeljenje treba biti u funkciji postizanja najvećeg kvaliteta prometa u svakom pogledu, čemu BiH daje punu podršku. Kad je BiH u pitanju, izazovi su, prije svega, završetak Koridora Vc kroz BiH, uređenje plovnog puta rijeke Save, nadogradnja aerodromske infrastrukture te rehabilitacija i izgradnja ostale infrastrukture koja se nalazi na indikativnom proširenju TEN-T mreže. Međutim, najvažnije pitanje jeste bolje prometno uvezivanje sa susjednim zemljama, na čemu predano radimo – rekao je Mitrović.

Naveo je još neke izazove u prometu koje je potrebno prevazići napominjući da jedan od najvećih izazova predstavlja čekanje na graničnim prijelazima na obavljanje kontrolnih procedura, što potpuno urušava konkurentnost i pouzdanost prometa.

– Kako bismo svi na zapadnom Balkanu bili što konkurentniji potrebni su nam integrirani granični prijelazi. Međutim, bilo kakav ozbiljniji napredak je nemoguć bez aktivne podrške i učešća zemalja Evropske unije sa kojima zapadni Balkan graniči – rekao je Mitrović i kao primjer dobre saradnje naveo autocestu Beograd – Sarajevo, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Vezane vijesti

TUZLA