25 C
Tuzla
24.03.2023.

Mladi sa invaliditetom pokazuju svoje umijeće, u planu osnivanje Radnog centra

Korisnici Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla posljednja tri mjeseca aktivno su učestvovali u projektu ”Radom do socijalne inkluzije” i pripremali različite proizvode. Dio onoga što su izradili, predstavljen je na završnoj manifestaciji projekta, kao i nedavno tokom Dana otvorenih vrata.

”Pripremili smo okvirove, lavandu, aromatično bilje, čestitke, svašta. Nije bilo teško, kad imaš dobre ljude oko sebe, nije ništa teško”, navodi Meris Zukić, korisnik ”Zavoda” Tuzla.

Da bi mogli izraditi ove predmete, bile su im potrebne mašine i uređaji. Inicijalna sredstva za opremu dobili su od stranih donatora, koji su prepoznali vrijednost i ciljeve. Korisnici Zavoda, svoje umijeće pokazali su i tokom radionica na završnoj manifestaciji projekta.

”Projekat je bio samo jedno sredstvo ili podrška da se resursi uspostave, infrastruktura projekta nam je pomogla da kupimo mašine, sredstva za rad, repromaterijal itd., a cilj je da mladi sa ovim resursima rade i proizvode”, ističe Bekir Saletović, koordinator projekta ”Radom do socijalne inkluzije”.

Kroz projekat ”Radom do socijalne inkluzije” misija je bila dati priliku osobama sa invaliditetom da pokažu što mogu, kako bi se približili zajednici te pokazali da mogu biti jednakopravni članovi društva.

”Da imaju perspektivu i da se njihovi roditelji motivišu da nakon završenog formalnog obrazovanja oni imaju radno osposobljavanje, imaju radno okupacionu-terapciju i pripremu za eventualno tržište rada”, navodi Saletović.

Korisnici Zavoda trenutno učestvuju u šest radionica. Intencija uposlenika Zavoda, nakon završetka projekta je osnivanje Radnog centra, koji bi bio sveobuhvatno rješenje za socijalnu inkluziju. Centar bi bio dostupan svim osobama sa invaliditetom iz Tuzlanskog kantona i predstavljao bi javni servis za osposobljavanje nakon završenog formalnog obrazovanja.

POSLJEDNJE DODANO