20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Nastavak uspješne saradnje Vlade TK i Misije OSCE-a u BiH

Borba protiv korupcije, uvođenje romskog jezika u obrazovni sistem, te druge značajne teme bile su u fokusu današnjeg razgovora premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa šefom Ureda OSCE-a u Tuzli Damirom Gnjidićem.

Nastavak razgovora o borbi protiv korupcije potrvdio je kontinuirani fokus kako OSCE-a, tako i Vlade TK na ovu temu. Kako je istaknula službenica OSCE-a za demokratsko upravljanje Dragica Karadžin, koja je također prisustvovala sastanku, u proteklih godinu dana na ovom planu u Tuzlanskom kantonu su postignuti dobri rezultati. Više uspostavljenih i objavljenih registara znatno su podignuli nivo transparentnosti u radu i aktivnostima Kantonalne vlade, istaknuto je danas.

Također razgovaralo se i o uvođenju romskog jezika u obrazovni sistem u Tuzlanskom kantonu, što je pionirski projekat Vlade Tuzlanskog kantona. Istaknuto je da je ovaj projekat trenutno u svojoj završnoj fazi, koja podrazumijeva obrazovanje i dodatnu edukaciju obrazovnog kadra, te da bi zvanična implementacija mogla početi početkom iduće školske godine.

„Radi se o projektu kojeg planiramo pokrenuti u jednom manjem broju škola u Tuzlanskom kantonu koje pohađa značajan broj djece romske nacionalnosti. To su naše komšije, sugrađani i naša je obaveza omogućiti im njegovanje i izučavanje njihovog jezika kao temeljne kulturne vrijednosti. U tom smislu ćemo, zajedno sa Ministarstvom obrazovanja i  nauke, pružiti dodatnu podršku Pedagoškom zavodu kako bi se omogućila implementacija ovog projekta od početka naredne školske godine“, rekao je premijer Halilagić.

Danas se razgovaralo i o projektima socijalnog stanovanja, te neophodnosti sistematizacije, jednoobraznog rješavanja i standardizacije u ovoj oblasti. Kako je rečeno trenutna praksa ima određenih odstupanja u zavisnosti od lokalnih zajednica.

„U tom smislu trebalo bi razmisliti o donošenju jednog propisa koji bi uniformisao postupanje u ovoj oblasti za područje cijelog kantona. Kanton Sarajevo ima relativno dobro uređenu ovu oblast, a i mi smo iz OSCE-a spremni pomoći kako bi se jedan takav propis donio i u Tuzlanskom kantonu“, kazao je danas Gnjidić.

Osim navedenog pažnja je tokom današnjeg susreta posvećena i sigurnosnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu, te incidentnim događajima koji su fokus rada Vlade usmjerili sa razvojno – planskog na reaktivno djelovanje.

„Nažalost ovi izolovani incidentni slučajevi su naš fokus u protekloj godini usmjerili u reaktivno i hitno djelovanje. Sve kantonalne institucije provode brojne aktivnosti koje u konačnici treba da doprinesu blagovremenom i kvalitetnijem prepoznavanju potencijalnih opasnosti, kao i iznalaženju što kvalitetnijih odgovora na identificirane potencijalne opasnosti. Tragamo za najboljim sistemski i realno provodivim rješenjima, te smo zahvalni i misiji OSCE-a koje nam partnerski pružaju ruku i nastoje svojim idejama, iskustvima i konekcijama pomoći da pružimo što kvalitetniji odgovor“, zaključio je danas premijer Halilagić.

Vezane vijesti

TUZLA