32 C
Tuzla
17.07.2024.

Nastavljena edukacija uposlenika RTV Slon: Održan webinar ”Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu”

Nakon treninga ”Izvještavanje o nauci i zdravlju” (Science and Health Reporting training) koji je vodila Kerry Sheridan novinarka iz Amerike, a kojem su prisustvovali novinari RTV Slon, jučer su uposlenici naše medijske kuće prisustvovali i webinaru ”Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu” koji je organizovala Misija OSCE-a.

Na ovom seminaru Ljiljana Zurovac predstavila je Smjernice za novinare o izvještavanju o terorizmu i nasilnom ekstremizmu. Zurovac je predstavila novi set standarda o izvještavanju o slučajevima terorizma i nasilnog ekstremizma, koje su zajednički razvili Vijeće za štampu i online medije u BiH i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Standardi su donešeni kako bi se pomoglo novinarima da se lakše nose sa izazovima koji se pojavljuju prilikom izvještavanja o ovim osjetljivim temama, a na webinaru posebno se govorilo o tome kako izbjeći senzacionalizam; kako potvrditi izvore informacija; kada i kako koristiti fotografije i video snimke; davanje glasa žrtvama napada; te kako prevenirati dezinformacije koje mogu izazvati dodatne podjele u društvu, i stigmatizirati određene grupe. Nakon ovog dijela o fenomenu nasilnog ekstremizma u BiH govorio je Muhamed Jusić. Ovaj blok razgovora bio je posvećen fenomenu nasilnog ekstremizma u BiH, njegovim pojavnim oblicima, i međusobnom uticaju, kao o aktuelnim istraživanjima i sagovornicima u ovoj oblasti.

Potom je o osnovama odgovornog izvještavanja o terorizmu i nasilnom ekstremizmu govorio Adnan Rondić, novinar Al Jazeere Balkans. Tokom ovog dijela webinara, učesnici su razgovarali o pojedinačnim principima izvještavanja koji su navedeni u Smjernicama, kako se oni primjenjuju u praksi, te najčešćim izazovima sa kojima se novinari susreću prilikom izvještavanja o ovim osjetljivim temama. Tokom izlaganja učesnici su imali priliku razgovarati o pojedinačnim primjerima izvještavanja iz regiona i svijeta, kao i o potrebi balansiranog izvještavanja, zaštite žrtava, smanjenja tenzija u društvu, sprečavanju širenja panike, straha i moguće pojave govora mržnje.

Vezane vijesti

TUZLA