25.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Novalić: Danas se očekuje potpis ruske strane za vakcine Sputnik V

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas se očekuje potpis ruske strane na ugovor o nabavci 500.000 doza vakcine Sputnik V.

Isporuka prvih 100.000 doza ove vakcine u Federaciju BiH očekuje se naredne sedmice.

To je kazao federalni premijer Fadil Novalić na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je u toku, a sazvana je zbog pogoršane epidemiološke situacije u FBiH.

Novalić je u uvodnom obraćanju obrazložio teškoće povezane s čekanjem na nabavku vakcina protiv COVID-a putem COVAX mehanizma te dodao da je dogovorena cijena vakcina Sputnik 14,31 eura po dozi.

Zastupnicima se na ovoj sjednici obratio i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, rekavši da su sadašnje mjere na suzbijanju zaraze koronavirusom na snazi već četiri mjeseca u kontinuitetu u Federaciji BiH, a da je pitanje koliko su ih neki subjekti u međuvremenu poštovali, te da je neophodno i dalje ih ostaviti na snazi i dosljedno ih se pridržavati.

Ministar zdravstva, kao i predstavnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji su se također obratili u dosadašnjem dijelu današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma, podsjetili su da su u međuvremenu kantonalni nivoi u FBiH dobili ovlaštenja da mogu uvoditi i resktriktivnije mjere, shodno epidemiološkom stanju u njihovim sredinama.

Svi govornici su potvrdili da je trenutno najgore epidemiološko stanje u Kantonu Sarajevo, dok je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović, u kontekstu cjelokupne pandemije, kazao da je to ravno ‘ratnom stanju’ u kojem ne bi nikako trebalo politizirati već konstruktvno diskutovati na današnjoj sjednici i donijeti egzaktne zaključke u interesu stanovništva.

Vezane vijesti

TUZLA