Novalić: Predloženi budžet sadrži sve elemente za stabilizaciju stanja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predloženi budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu sadrži sve elemente za stabilizaciju stanja, kazao je federalni premijer Fadil Novalić obraćajući se zastupnicima na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Oni po hitnom postupku razmatraju budžet čiji je predlagač Vlada FBiH, kao što bi trebalo da na sutrašnjoj sjednici učine i delegati Doma naroda čija je saglasnost također potrebna da bi budžet Federacije za 2021. postao operativan.

Premijer Novalić, obrazlažući prijedlog tog važnog finansijskog akta danas članovima Predstavničkog doma, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije COVID-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te zaključio da će budžet za 2021. sadržavati mjere za sanaciju stanja vezanog za GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u Federaciji BiH, ali kasniije i povećavan zahvaljujući ‘korona zakonu’ i drugim preduzimanim mjerama.

Ukupni predloženi budžetski iznos je 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 mil KM manje od ovogodišnjeg budžeta, odnosno rebalansa izvršenog u aprilu.

Porezni prihodi su gotovo na ovogodišnjem nivou jer Vlada smatra da će planirane mjere dati rezultate.

Planirani budžetski prihodi od doprinosa za PIO očekuju se na ovogodišnjem nivou, a isto važi i za prihode od indirektnih poreza.

Premijer je za iduću godinu najavio nastavak restriktivne politike u javnoj potrošnji, a za plaće i naknade troškova zaposlenih kazao da je ukupni iznos blago povećan nakon što je s početkom pandemije bio smanjen. I s povećanjem je ispod nivoa Rebalansa budžeta za 2020. godinu.

Planirani budžetski rashodi su 4,4 milijarde KM, od čega je za kapitalne transfere planirano 227,5 miliona KM, odnosno 90 miliona više nego u 2020. godini. Za izgradnju brzih cesta je planirano 115 miliona. Ovom iznosu će tokom godine biti pridodano još 20 miliona KM.

U nastavku borbe protiv posljedica pandemije COVID-a 19, predviđeno je intenziviranje mjera, pa u tom smislu, pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima i općinama u iznosu od 230 miliona KM, kao i 150 miliona Fondu za stabilizaciju privrede. Ovo drugo će se trošiti na temelju podzakonskih akata.

Za podršku zapošljavanju je predviđeno dodatnih 50 miliona, kao i novih 25 miliona podrške privredi kroz garansijski fond; zatim 10 miliona za uvezivanje staža zaposlnih u privatnim i javnim preduzećima, te pomoć od 9 miliona KM aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kao subjektima koje trpe značajne posljedice krize izazvane pandemijom. Predviđeno je i 25 miliona KM za izgradnju aerodroma u Bihaću.

Zdravstvenim ustanovama je planirano duplo više novca nego dosad, 60 miliona KM, za borbu protiv COVID-a 19, kazao je federalni premijer i dodao da je novac za vakcine protiv COVID-a 19 već uplaćen.

Za naknade roditeljima djece s posebnim potrebama je predviđeno ukupno 16,5 miliona KM te tri miliona za ustanove socijalne zaštite.

Transferi za penzije, poljoprivredu, povratnike i druge korisnike nisu trpili, ostali su na dosadašnjem nivou.

Premijer Novalić je zaključio da su sve planirane mjere realne i održive i naglasio da je izuzetno važno da Federacija BiH dobije i zakone o doprinosima te o porezu na dohodak.

(RTV Slon/Fena)