17.8 C
Tuzla
26.02.2024.

Objavljen Konkurs za upis u srednje škole u Tuzlanskom kantonu

Ukupno 3 891 učenik, koliko ih završava osnovnu školu na području Tuzlanskog kantona, ove godine će moći pronaći svoje mjesto u nekoj od 30 srednjih škola u kantonu. Konkurs za prvi rok za upis u srednje škole u Tuzlanskom kantonu objavljen je danas i  za tehničke, stručne i umjetničke škole trajat će do 11.juna,  a za gimnazije do 17. juna. Planom upisa predviđeno je 5 200 mjesta u srednjim školama. Od ovog broja za upis u gimnazije je predviđeno 825 mjesta, 2.425 mjesta je predviđeno u tehničkim, 1.875 u stručnim, te 75 u umjetničkim školama.

Srednje škole koje su predložile ovaj plan upisa su ambicioznije, računale su i na djecu koja će se upisati iz Brčko distrikta ali i sa područja Republike Srpske, sa pograničnih dijelova i ostalih općina, navodi Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra obrazovanja i nauke TK.

I ove godine očekuje se velika potražnja za radnicima u sektoru deficitarnih zanimanja, stoga u Ministarstvu preporučuju učenicima da se odluče i za neko od ovih zanimanja i iskoriste priliku za dobijanje stipendije.

Mi sugerišemo da oni učenici koji ne namjeravaju nataviit obrazovanje poslije srednje škole da se opredijele za ova prozvodna zanimanja, deficitarna, zato šta su obezbijeđene stipendije a većine tih zanimanja čeka i radno mjesto, ističe Vrtagić.

Plan upisa učenika, koji predviđa 1.309 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovnu školu, omogućit će svim učenicima da nastave obrazovanje u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola. Drugi upisni rok bit će raspisan 14. juna, a treći nakon 25. avgusta ove godine.

Vezane vijesti

TUZLA