17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Očekuje se da će ekonomski rast BiH u periodu od 2023. do 2025. biti umanjen

Na dvodnevnom sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između BiH i EU, koji je danas završen, iznesena su predviđanja da će ekonomski rast BiH u periodu od 2023. do 2025. biti umanjen.

Pomoćnica ministra finansija BiH Vera Letica, koja je kopredsjedavala sastankom održanom u online formatu, izjavila je za Fenu da su predstavnici EU upoznali bh. stranu o posljednjim makroekonomskim trendovima i njihovim predviđanjima za naredni period, dok su predstavnici BiH iznijeli podatke koji se odnose na našu zemlju.

Dodala je da je konstatovano da se, nakon ekonomskog rasta u početku tekuće godine, osjetio uticaj globalnih događaja koji su se odrazili na povećanje cijena, rast inflacije i vanjskotrgovinskog deficita.

– Iznesena su predviđanja da će BiH nastaviti slijediti ekonomske trendove u okruženju i u partnerskim ekonomijama, te da će ekonomski rast u periodu od 2023. do 2025. biti umanjen – rekla je Letica.

Navela je da je bh. delegacija upoznala predstavnike EU o stanju budžeta za 2023. i globalnog fiskalnog okvira BiH za period od 2023. do 2025., te o usvajanju sveobuhvatne strategije upravljanja javnim finansijama u BiH za isti period, što predstavlja jedan od bitnijih napredaka u ispunjavanju zahtjeva iz mišljenja Evropske komisije.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA