17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Standard and Poor's: Ekonomski rast u naredne tri godine u BiH oko tri posto

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, ‘B+’ sa stabilnim izgledima.

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, analitičari S&P navode da će se u periodu od 2024-2027 ekonomski rast povećati oko tri posto u realnom iznosu, zahvaljujući većoj potrošnji usljed smanjenja inflatornih pritisaka, nekoliko investicijskih projekata i jačanju vanjske potražnje.

Uprkos internim i eksternim izazovima, ekonomija Bosne i Hercegovine pokazala je otpornost tokom 2023. godine, uz procjenu rasta realnog GDP-a od oko dva posto, nakon ekspanzije od skoro četiri posto u 2022. godini, saopćeno je iz Centralne banke BiH (CBBiH).

U saopćenju se navodi da je usporavanje ekonomskog rasta posljedica  slabijih performansi u ključnim trgovinskim partnerima Bosne i Hercegovine, uglavnom iz Evropske unije, te uticaja visoke inflacije na privatnu potrošnju. Svijetlu tačku, kako navode analitičari, predstavlja snažna ekspanzija turizma od 15 posto u prva tri kvartala 2023. godine, čime je podržan ekonomski rast zemlje.

Od 2024. godine, prema ocjeni analitičara S&P, Bosna i Hercegovina će zabilježiti ekonomski rast koji će biti podržan ekonomskim oporavkom ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što bi trebalo podstaći rast izvoza. Inflacija je u novembru pala na 1,7 posto, te se očekuje da će to uticati na realni rast plata i privatnu potrošnju. Takođe, očekuje se nekoliko velikih investicijskih projekata, posebno u oblasti energije i izgradnje puteva, što će podržati rast tokom narednih nekoliko godina.

Neto dug BiH iznosi oko 20 posto GDP-a, što je umjeren dug za zemlje u razvoju, a analitičari očekuju da će deficit tekućeg računa ostati na niskom nivou i u narednih četiri godine. Takođe se očekuje da će BiH zadržati aranžman valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, do povećanja kreditnog rejtinga može doći ukoliko se postignu na konsenzusu zasnovane političke odluka, što bi, u srednjem roku, moglo ubrzati reforme i ekonomski rast, navodi se u saopćenju CBBiH.

Vezane vijesti

TUZLA