21.7 C
Tuzla
30.05.2023.

Od juna elektronske knjižice u TK

Vlada TK do sada je ispunila osam od 18 mjera koje su navedene u ekspozeu premijera TK prilikom imenovanja izvršne vlasti.

Ukidanje povećanja plata izabranim dužnosnicima, uspostavljanje naknade za porodilje, povećanje egzistencijalne boračke naknade, zatim naknade za oboljele od celijakije, poticaja za poljoprivredu, sredstava za nerazvijene općine, potom podrške povratničkoj populaciji i povećanje sredstava za kulturu, sport i mlade, mjere su koje je Vlada TK do sada ispunila. U prošlom mjesecu usvojen je rebalans Budžeta TK što je bio uslov za realizaciju pojednih mjera.

”Kada su u pitanju ostale mjere, dobar dio aktivnosti smo započeli na njihovoj realizaciji, prva mjera opremanje MUP-a, civilne zaštite, robnih rezervi je mjera koja zahtijeva određene proceduralne aktivnosti, one su započete. Mislim da ćemo uspjeti realizovati ono što je zamisao Vlade i skupštinske većine”, naveo je Irfan Halilagić, premijer TK.

Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK počeli su aktivnosti koje se odnose na nabavku naoružanja i vozila za policiju, za što je predviđeno oko 5,5 miliona KM.

”Mi moramo kao policija biti spremni da adekvatno odgovorimo svim nadolazećim izazovima koji budu pred nas postavljeni kako bi što efikasnije i na najbolji mogući način stali u zaštitu građana i njihove imovine, tako i ove zemlje”, istakao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Naredna mjera iz ekspozea je uvođenje elektronskih knjižica. Prije samog početka primjene takvih knjižica, potrebno je izvršiti određene pripreme i zakonski regulisati ovu oblast. Nedavno je donijeta Uredba o lijekovima, koja definiše uslove i zadaću Zavoda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva a vezano za propisivanje lijekova koji će biti na e-recept. Slijedi donošenje i ostale regulative.

”Danas je na Kolegiju Vlade usvojen Pravilnik o vođenju medicinske dokumentacije koji definiše kako to treba da izgleda elektronski karton, uputnice i sve ostalo što podrazumijeva informacioni sistem. Nakon toga nam slijedi donošenje Uredbe o ortopedskim pomagalima i nakon toga bi sva procedura informatizacije mogla i krenuti. Planiramo krajem ovog ili eventualno početkom narednog mjeseca da bi sam sistem mogao da konačno profunkcioniše”, potvrdila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Vlada je osigurala sredstva za zdravstvene ustanove kako bi nabavile opremu za primjenu novog informacionog sistema. Potrebno je još pripremiti Prijedlog raspodjele za nabavku te opreme.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!