17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Od jutros niže cijene goriva na pojedinim benziskim pumpama u BiH

Cijene goriva od jutros su niže na pojedinim pumpama širom Bosne i Hercegovine. Nakon duže vremena u Sarajevu litar dizela je ispod 3KM. U ostalim gradovima Federacije cijene nisu pale ispod 3 KM, ali su niže nego proteklih sedmica.

Kada je u pitanju Tuzla, dizel gorivo trenutno košta između 3,01 do 3,31 KM. Benzin je nešto jefitiniji, pa tako njegova cijena iznosi između 2,66 KM i 3,01. Najjeftiniji je trenuno plin čija cijena se kreće izmđu 1,46 KM i 1,76 KM.

Ekonomski analitičari smatraju da bi se zbog pada cijene nafte na svjetskom tržištu, trend pojeftinjenja mogao nastaviti i u našoj zemlji. Očekuju se niže cijene za skoro 20 posto.

Nafta je u rekordnom padu na globalnom tržištu. To se mora refletktovat na BiH. Imamo zatvoreno tržište i monopolitičku konkurenciju, ali do pada mora doći nakon što su cijene na globalnom nivou niže. Neće biti cijena koja se spominjala 4 KM, ja očekujem 20 posto pada cijene nafte na našem tržištu“, kazao je za RTV  Slon Admir Čavalić, ekonomski analitičar .

 

 

Vezane vijesti

TUZLA