15 C
Tuzla
07.06.2023.

U ponedjeljak u TK počinje program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

Obavezni programa predškolskog odgoja i obrazovanja, za djecu koja su se ove godine upisala u osnovnu školu u Tuzlanskom kantonu počet će u ponedjeljak 19. aprila. Program provode predškoslke ustanove, a odvijat će se u školi u koju je dijete upisano. Program traje 150 radnih sati, dnevno najviše 3 sata, i provodit će se do 28. juna. Pohađat će ga nešto manje od 4000 mališana, koji ispunjavaju potrebne uslove. Iz Ministarstva navode da svake godine upisuju sve manje učenika.

Tendencija je smanjenja. I ove godine imamo nekih do 50 učenika manje. Prošle godine smo imali 4006 polaznika, navodi Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra obrazovanja i nauke TK.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u našem kantonu, u aprilu prošle godine je ovaj program bio obustavljen. Ove godine obavezni vid predškolskog odgoja trebao je početi 5. aprila ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije prolongiran. Program će se nastaviti provoditi uz uvažavanje svih higijensko-epidemioloških mjera i u skladu s Pedagoškim standardima za predškolski odgoj i obrazovanje.

Direktori predškolskih ustanova su izjavili da su sve predškolske ustanove u potpunosti spremne tako da mislimo da će ove godine realizacija krenuti bez problema. To je vrlo značajno iz razloga što smo prošle godine imali jednu pauzu, ne bi bilo dobro da je i ove godine ta pauza jer bi se izgubio  kontinuitet, ali evo na svu sreću malo su popuštene i mjere, ističe Vrtagić.

Nadležno ministarstvo i Pedagoški zavod TK utvrdili su da je Program predškolskog odgoja i obrazovanja posljednjih godina doprinio podizanju svijesti naše javnosti o značaju predškolstva, ali da je i dalje potrebno svakodnevno raditi na njegovoj promociji.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!