10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Općina Banovići na sastanku međunarodnog karaktera o pravednijoj tranziciji rudarskih regija

Na poziv Sekretarijata Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini, općinski načelnik Bego Gutić učestvovao je u dvodnevnom online sastanku koji je održan 23. i 24. juna ove godine.

Cilj događaja je podrška otvorenom dijalogu svih zainteresovanih strana o pravednoj tranziciji rudarskih poručja zasnovanoj na održivim izvorima energije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini.

Fokus diskusije na najbitnijim elementima tranzicijskog procesa

U okviru prvog dana sastanka održana je panel diskusiji u kojoj su učestvovali panelisti iz svih država regiona zainteresovani za pravedniju tranziciju rudarskih područja. Jedan od panelista bio je i načelnik Gutić koji se tokom prezentacije i panel diskusije osvrnuo na socijalne i ekonomske izazove sa kojima će se susresti ili se već susreću rudarska područja, potencijalna rješenja za rješavanje problema, kao i prilike za diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti. Bila je ovo i prilika da se kroz komunikacijske aktivnosti razmjene iskustva, znanja i najbolje prakse po pitanju tranzicije.

U konačnici Inicijativa će odabranim pilot regionima obezbijediti tehničku pomoć, kao i pomoći da pristupe finansiranju u sklopu projekata i programa tranzicije, dostupnim iz različitih izvora pod okriljem Evropske komisije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Inicijativu predvodi Evropska komisija u saradnji sa šest međunarodnih partnera: Svjetska banka, Sekretarijat Energetske zajednice, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), poljski Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGW) i Evropski koledž iz grada Natolin. Ona je osmišljena u namjeri da njeguje dijalog između regiona i zainteresovanih strana, razmjenom znanja, jačanjem kapaciteta i razmjenama između rudarskih područja na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i EU.

Vezane vijesti

TUZLA