7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Otvorena vjersko-kulturna manifestacija ‘512. dani Ajvatovice’ u Pruscu

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija „512. dani Ajvatovice“ večeras je svečano otvorena na platou Musalle u Pruscu, u prisustvu državnih i vjerskih zvaničnika, predstavnika javnog i kulturnog života, te džematlija i građana Prusca i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Uz muftiju travničkog  Ahmed-ef. Adilovića, sabornike i imame Islamske zajednice, ovoj svečanosti su prisustvovali i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Amel Suljović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo, kao i gradonačelnica Grada Sarajevo Benjamina Karić.

Obraćajući se prisutnim muftija Adilović naglasio je kako je Ajvatovica manifestacija koja više od 500 godina svjedoči „da smo po naciji Bošnjaci, po vjeri muslimani i da govorimo lijepim bosanskim jezikom“.

– Danas je naročito potrebno da to ističemo, jer se u posljednje vrijeme pojačavaju nastojanja osporavanja naše nacije, vjere i jezika, pa i naše domovine, Bosne i Hercegovine – kazao je muftija Adilović.

Dodao je da je potrebno voljeti i unapređivati domovinu Bosnu i Hercegovinu.

– Što su jači napadi na nas i našu domovinu, mi je trebamo s više odlučnosti braniti, zajedno sa svim pozitivnim vrijednostima koje ona baštini. Ako tako budemo radili, Bosna i Hercegovina u skorijoj budućnosti može biti normalna i napredna država, u kojoj se svi njeni stanovnici osjećaju dobro i ugodno. Naša vjera i naša povijest nas uče da je to moguće – poručio je muftija Adilović.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo kazao je kako Kanton podržava ovakve manifestacije i tako šalje poruku svim stanovnicima BiH, bez obzira na vjeru i naciju, da na prostoru cijele zemlje imaju slobodu vjeroispovijesti.

– Kao i svake godine, Dani Ajvatovice će biti središte bošnjačke kulture, duhovnosti i tradicije. Ovo je odrednica našeg identiteta, ali i prilika za jačanje veza sa drugim i drugačijim. Posebno ističem značaj našeg jedinstva, potreban je Bošnjacima u ovim vremenima, a ovaj skup pokazuje snagu tog jedinstvo – kazao je, između ostalog, premijer Lendo.

Programom Manifestacije je planirano da u okviru ovogodišnjih “Dana Ajvatovice” u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 17. do 28. juna bude održano oko 60 različitih vjerskih, kulturnih, edukativnih i humanitarnih sadržaja, prenosi MINA.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije bit će održan u nedjelju, 26. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA