25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Posjeta spomen-obilježjima i mezarjima u okviru godišnjice genocida u Srebrenici

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, organizovana je posjeta centralnim sapomen-obilježjima i mezarjima u opštinama Podrinja i Tuzlanskog kantona, a koja su izgrađena u znak sjećanja na poginule pripadnike 28. divizije Armije RBIH.

Aktivnost su organizirali Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Srebrenica, Poodbor za “Marš mira 2022“, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja Tuzlanskog kantona, Jedinstvena organizacija boraca TK te predstavnici Islamske zajednice i preživjele žrtve.

Predsjednica Organizacije porodice šehida i poginulih boraca Srebrenica Kadefa Muhić kaže da je od 1. jula počeo obilazak mezarja i spomen-obilježja.

Organizirana je posjeta spomen-obilježju u naselju Višća, u Gradu Živinice koji je izgrađen u znak sjećanja na stradale u helikopteru koji je poletio iz Živinica po ranjenike, a srušen je na igralištu u Žepi. Također, učesnici su posjetili i mezarja u Gornjoj Kalesiji, Veljacima, Potočarima, Gornjim Potočarima.

-Danas posjećujemo centralno obilježje u Sućeskoj gdje ćemo proučiti Fatihu za sve šehide, a nakon toga ćemo posjetiti mezar najvećeg dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja Zulfe Tursunovića. Posjetićemo i mezar Zulfe Salihovića koji je bio nosilac obilježavanja godišnjica genocida, kao i mezar majke Hatidže Mehmedović – kazala je Feni Muhić.

Za sutra je planirana posjeta mezarju u Vlasenici „Raketa“ i Zaklopača i Mačesi.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA