15 C
Tuzla
13.06.2024.

Povećan broj razvoda u odnosu na prošlu godinu

Nije poznato koliko je jednoroditeljskih porodica u Federaciji BiH, jer kao takve nisu prepoznate u zakonu.

Zna se da je na javni poziv za podjelu pomoći iz programa Evropske unije za energetski siromašna domaćinstva stiglo 800 prijava.

Među njima su, kako je potvrđeno iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, bile 133 osobe muškog te 667 osoba ženskog spola. Međutim, ta kategorija je bila strogo definirana na domaćinstva u kojem dijete ima samo jednog roditelja, dok drugi nije živ ili je nepoznat, te nije obuhvatala domaćinstva s djecom razvedenih roditelja, kojih je, sudeći prema statistici, sve više.

Svim tim samohranim roditeljima zajedničko je to da ih sve više pritišće tzv. sindrom roditeljskog izgaranja, koji je prepoznat u domenu mentalnog zdravlja.

Potvrđuje to profesor Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, koji kaže da je razvod braka velika trauma za sve i da ostavlja velike posljedice.

“Kada se dogodi razvod, onda onaj roditelj s kojim djeca ostanu često padne u zamku da sad on ili ona trebaju biti i otac i majka, a ustvari ne mogu biti ni dovoljno dobar otac ili majka u toj svojoj ulozi, zato što su hendikepirani samim razvodom. Svoju roditeljsku ulogu, majčinsku ili očinsku, ne mogu obavljati ni s približno kapaciteta kao prije razvoda”, kaže nam Romić.

Uz to što su sve jednoroditeljske porodice suočene s finansijskim izazovima, ti roditelji u odnosu na druge trpe veće količine stresa u spajanju silnih obaveza, od poslovnih do privatnih.

“Takva osoba ne može normalno funkcionirati ni na radnom mjestu ni u društvu. Sindrom roditeljskog izgaranja karakterističan je za sve aktivnosti u kojima čovjek troši svoju psihičku i fizičku energiju i u kojem nailazi na frustracije. To je nešto što, zapravo, značajno hendikepira i umanjuje ne samo roditeljski potencijal već i svaki drugi”, pojašnjava nam prof. Romić.

Čak 13 posto više razvoda nego lani

Tokom 2023. godine u Bosni i Hercegovini sklopljen je 16.451 brak, što u odnosu na 2022. pokazuje smanjenje za 2,01 posto. Tokom 2023. godine razvedeno je 2.259 brakova, što predstavlja povećanje od 13,01 posto u odnosu na 2022., podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prema posljednjim statističkim podacima iz marta ove godine, u FBiH je sklopljeno 487 brakova, a razvoda je bilo 80.

RTV Slon/Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA