15 C
Tuzla
24.02.2024.

Povećan priliv migranata na područje Tuzlanskog kantona

Intenzitet dolaska ilegalnih migranata na područje Tuzlanskog kantona ponovo se, od 16.05.2020.godine, pojačava, navodi se u danas usvojenoj Informaciji o aktuelnoj situaciji u vezi sa migrantima na području Tuzlanskog kantona, koji je danas prihvatila Vlada Tuzlanskog kantona.

U skladu sa tom činjenicom Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije kontinuirano poduzimaju službene mjere i radnje, s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti. Obzirom da Služba za poslove sa strancima, Terenski centar Tuzla, zbog situacije u vezi sa korona virusom, od kraja marta ne vrši registraciju migranata, policijski službenici su tokom mjeseca maja pronašli i evidentirali oko 900 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente.

Prema državi porijekla pronađenih migranata, policijski službenici su, na osnovu podataka koje o sebi daju migranti, došli do saznanja da najviše migranata dolazi iz Pakistana 484, Afganistana 233, Bangladeša 46, Iraka 45, Sirije 30, Alžira 6, Maroka 4, Libije i Indije po 3 i Irana 2 migranta. U toku mjeseca maja evidentirana su 2 sigurnosno interesantna događaja u kojim su učestvovali migranti, navodi se u Informaciji.

Vezane vijesti

TUZLA