12.8 C
Tuzla
07.07.2022.

Povodom Međunarodnog dana muzeja organizovan edukativno-zabavni turnir za srednjoškolce

Muzej Istočne Bosne povodom Međunarodnog dana muzeja organizovao je za učenike sedam srednjih škola edukativno-zabavni turnir pod nazivom Historika. Radi se o društvenoj igri u kojoj učesnici prikupljaju i ispravno kategorišu kolekcije s predmetima koji se nalaze u ovom Muzeju.

”Kroz igru će upoznati neke predmete koje nisu prije vidjeli, jer nisu svi predmeti eksponirani javnosti. Ono što smo u testnoj fazi vidjeli jeste da mnogim učenicima ovo su novi predmeti, upoznaju se sa periodom NOB-a, 92-95, prirodom i faunom, tako da je ovo samo mali segment kroz edukativni i zabavni faktor da se omplemene mladi. Nadam se da će ovo biti još jedan korak dalje, kako bi nastavili saradnju narednih godina i organizovali veći turnir”, naveo je Ljubiša Veljković, direktor Muzeja Istočne Bosne.

U ovoj instituciji, a i u školama izražavaju zadovoljstvo što se poslije dvije godine pauze, od početka pandemije korona virusa, ponovo nastavljaju zajedničke aktivnosti.

”Drago mi je da svi naši učenici imaju priliku i da znaju da postoji ovakva zbirna, da mogu propratiti ne samo kroz radionice, nego i kroz učešće kako su imali prije covida, koji nam je prekinuo saradnju. Nadam se da će se to nastaviti i da ćemo svi biti zadovoljni”, kaže Alma Berbić, profesorica historije i geografije u Gimnaziji ”Meša Selimović”.

POSLJEDNJE DODANO