15 C
Tuzla
20.05.2024.

Pozorište mladih Tuzle: Djeca i mladi u borbi za ravnopravnost spolova i saobraćajni bonton

U prethodnim danima realizovane su završne javne prezentacije Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle 2022. Riječ je o grupi od 80 polaznika oba spola raspoređenih u nekoliko različitih termina koji su pripremili pet različitih umjetničkih performansa.

Sve javne prezentacije realizovane su u 5 termina na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a ulaz je bio slobodan. Javne prezentacije ukupno je posjetilo 400 osoba različitih uzrasta. Javne prezentacije pripremljene su od 6 novih lidera i saradnika osposobljenih tokom 2022. godine za implementaciju dramskog odgoja kao modela specifičnog rada s djecom i mladima u Bosni i Hercegovini.

Polaznici mlađih grupa (djeca s područja TK) realizovali su javne prezentacije na temu saobraćajnog bontona kao dio aktivnosti projekta „POZOR – Pažnja – Oprez – Zaštita – Osvještenost – Razum“ podržanog od strane Ministarstva trgovne, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Program je izveden za djecu i roditelje s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Polaznici grupe srednjeg i starijeg uzrasta (mladi s područja Tuzle i TK) realizovali su javne prezentacije na temu ravnopravnosti spolova kao dio projekata podržanih od strane Ministarstva za kulturu, sport i mlade te Grada Tuzla i Instituta za razvoj mladih KULT. Završni performansi su dio omladinske scene za ravnopravnost spolova i izvedeni su za vršnjake, roditelje i učenike srednjih škola Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Na ovaj način, promoviše se dramski odgoj kao model promjene društvene svijesti kod direktnih korisnika, ali i kod publike svih uzrasta.

Vezane vijesti

TUZLA