23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Sutra premijera predstave “Ljubav Omera i Merime”

Premijernim izvođenjem predstave “Ljubav Omera i Merime” koja je dio obilježavanja Dana nezavisnosti u JU BKC TK, biće otvoreni „20.Dani Mladih Tuzle“ – tradicionalna manifestacija kojom se obilježava 20 godina uspješnog postojanja i rada Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle.

Kroz priču o ljubavi između mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predstava „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.

U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije i identifikaciju s likovima, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.

Priča „Ljubav Omera i Merime“ priča se intrigantnom glumačkom igrom, simboličnim narativom pripovjedača, preživljenom emocijom pjevača, izvedbom žive muzike, snažnim ekspresivnim pokretima i koreografijama plesača, te specifičnom režijom Adnana Mujkića, kojem je ovo 40 – ti rediteljski poduhvat.

Termini izvođenja i rezervacije:

Premijera je 3. mart 2024. godine na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, aeprizna izvođenja: 4, 17 i 18. mart 2024. godine.

Ulaznice su u prodaji od 3. januara 2024. godine a informacije i rezervacije su moguće putem broja telefona Pozorišta mladih Tuzla: 061 365 600.

U iščekivanju 3. marta: Pripreme na predstavi “Ljubav Omera i Merime” u završnoj fazi

Vezane vijesti

TUZLA