15 C
Tuzla
22.05.2024.

Predmet SPO 15. maj: Enver Bijedić jedini osumnjičeni

Više od 100 kupaca stanova SPO 15 maj useljenje u davno plaćene prostore čeka već deset godina. Sve ove godine proveli su iščekujući da se stvari promijene, organizovali su brojne proteste, ali kupljen stan nikada nije postao njihov dom. Tokom protekle decenije krivicu su politički lideri i akteri prebacivali jedni na druge. No, 2015. godine formiran je predmet zbog zloupotreba tokom izgradnje objekta. Nakon pet godina Tužilaštvo je saopćilo da je Enver Bijedić jedini osumnjičeni.

”On je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, a to se odnosi na nenamjensko trošenje finansijskih sredstava koji su ugovorima bili vezani za izgradnu ovog objekta, ta sredstva su preusmjerena u druge svrhe, u tekuće troškove Direkcije. Dakle, pribavio je korist Direkciji, oštetio vlasnike stanova. Mi smo uradili obimna vještačenja,’‘ rekao je za RTV Slon Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Pod istragom je bilo još 10 osoba, no Tužilaštvo je utvrdilo da ne postoje osnove sumnje da su i oni počinili krivično djelo. Radi se o odgovornim osobama iz Gradske uprave, kao i o izvođačima radova.

”Provjerama koje smo radili i vještačenjima nisu utvrđene osnovi sumnje da je bilo koja druga osoba uradila krivično djelo. Dakle, imamo tužilačku odluku za Envera Bijedića, a ovdje imamo da je utvrđeno da su nenamjenski trošena sredstva, riječ je o milion maraka koje su preusmjerene u druge namjene, a ugovorima su bili određeni za nastavak izgradnje ovog objekta,” kazao je Arnautović.

S druge strane, Enver Bijedić smatra da je u ugovorima jasno naznačeno šta je bila čija obaveza, te da firma Giprom nije ispunila svoje. Cijeli predmet smatra klasičnim političkim progonom koji protiv njega vodi Jasmin Imamović, a alat mu je Kantonalno tužilaštvo. Cilj je, kaže Bijedić u saopćenju, diskreditirati novi politički subjekt i omogućiti izbornu pobjedu gradonačelniku Imamoviću.

”Mi se ne osvrćemo na to, apsolutno ne postoji bilo kakva mogućnost političkog uticaja i političke instrukcije od bilo koga na rad Tužilaštva. Tako da.. svi smo se generalno za TK i za BiH naslušali takvih stvari i reagovanja. Pogotovo u predizborno vrijeme političari iznose paušalne tvrdnje zasnovane ni na čemu ni na bilo kakvim dokazima,” kazao je glasnogovornik Tužilaštva.

Ipak, sada je sve na Sudu, a odluka Tužilaštva dostavljena je na dalje odlučivanje. Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno – glasi jedno od temeljnih principa ljudskih prava, stoga je još uvijek rano govoriti o konačnom sudskom epilogu. On je tek počeo. A epilog iščekuju i brojni kupci… Jedan od njih je i Faruk Tarić. Sa tugom u očima posmatra stan za koji je dao 140 hiljada maraka:”Dijete mi se jedno rodilo 2009. godine kada sam trebao useliti, danas to dijete ima 13 godina i još uvijek nije uselilo u stan. Ja sada kada dođem u Tuzlu moram da budem kod roditelja ili moram da iznajmim stan kako bih živio negdje…”

Osim Farukove porodice, trpi još 165 porodica koje su odavno trebale svoj život provoditi u zgradi. Među onima koji već skoro deceniju čekaju useljenje je i Meliha Saltović. Stan je zajedno sa suprugom kupila odmah po vjenčanju, a danas ima djevojčicu koja ide u drugi razred osnovne škole! Sve ove godine žive pod najmom u tuđim stanovima  – iako su svoj skupo platili.

”Još uvijek plaćamo kredit još uvijek nismo uselili. Čekamo kad će se završiti, pod kirijom smo godinama,” kazala je Meliha.

Svi kupci deceniju već čekaju da saznaju ko je kriv, ali i da se radovi na ovoj zgradi konačno završe.

Vezane vijesti

TUZLA