20 C
Tuzla
28.02.2024.

Prezentiran Protokol o postupanju u oblasti maloljetničkog prijestupništva u općini Lukavac

Izrada Protokola o postupanju u oblasti maloljetničkog prijestupništva u općini Lukavac, jedna je od projektnih aktivnosti mreže, koju čine predstavnici Vive žene, Edukacijsko rehabilitacijskog  I Medicinskog fakulteta, Ministarstva za rad I socijalnu politiku TK I Centra za socijalni rad Lukavac . Protokol  su potpisale 23 institucije I organizacije.

Cilj nam je bio  da povežemo sve ove institucije da zajednički djeluju u što boljem interesu djeteta I njegove pordice, pogotovo sa djecom, koja su u sukobu sa zakonom” istakla je Mima Dahić, koordinatorica projekta UG VIVE žENE”

Prema riječima Amire Hodžić, direktorice Centra za Socijalni rad Lukavac Protokol uključuje postupanje u oblasti prevencije maloljetničkog prijestupništva intervencija u slučaju maloljetničkog prijestupništva, znači kada e već desilo neko krivično djelo I uključuje resocijalizaciju maloljetnika u toku I nakon izvršenja odgojnih preporuka I krivičnih sankcija.

Protokol je od izuzetnog značaja za općinu Lukavac, koja se sa ovim problemom susreće, kao I sve druge lokalne zajednice, rečeno je ovom prilikom.“ Želim  da vjerujem da će sve ove organizacije,institucije I organi u narednom period dati svoj maximum I da će na neki način svoj fokus djelovanja staviti na prevenciji” rekao je Emir Kasumović, općina Lukavac

Protokol je Izrađen je u okviru Projekta pod nazivom Jačanje međuresorne I međuinstitucionalne saradnje u oblasti maloljetničke delikvencije. U proteklom periodu, realizirane su aktivnosti na polju Univerzalne prevencije nepoželjnih oblika ponašanja djece u dvije osnovne škole u Lukavcu , a saradnja sa osnovnim školama bit će nastavljena I u narednih 18 mjeseci. Poduzete su I aktivnosti za otvaranje Savjetovališta za mlade I porodicu pri centru za Socijalni rad Lukavac.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA