21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

Pri kraju radovi na izgradnji novog objekta Partizan-Kreka

Osim što je u ovom kraju nekada živjelo 27 nacija, Kreka je među Tuzlacima prepoznatljiva i po zajedništvu, ali i Društvu za tjelesno vaspitanje Partizan čija je porušena zgrada u izgradnji. Sačuvana cigla iz vremena nastanka objekta, odnosno vremena austrougarske, danas je ugrađena u novoizgrađeni objekat. Upravo ovaj dio historije vratit će dio sjećanja i dašak uspomena na dobre stare dane.

“Igrom slučaja 2017. godine kad se urušio Partizan, kao Krečanin došao sam tu uzeo uzorak cigle iz urušenog objekta, čisto za uspomenu, kao suvenir. Nisam ni sanjao da će taj suvenir biti od ovolikog značaja” – istakao je Eldar Hadžiahmetović, član Udruženja građana Kreka.

 

Uzorak cigle star je oko 126 godina, a prema procjenama Hadžiahmetovića te cigle nastale su u tadašnjoj ciglani Kreka. U Partizanu su se sklapala prijateljstva, rađale su se nove ljubavi, a prve televizijske programe mještani su upravo tamo mogli gledati.


Jedan stariji Krečanin prije par dana mi je rekao, šta je značaj Partizana. Pa prije sam u Partizan krenuo, nego u osnovnu školu, dakle od malih nogu svi smo to prošli, tako da i ja” – prisjetio se Hadžiahmetović.

S početkom rata Partizan nije radio zbog ratnih dešavanja. Skoro 15.000 mještana tuzlanskog naselja Kreka ponovo će dobiti zgradu Društva za tjelesno vaspitanje Partizan za koju su se borili nekoliko godina. Izgradnja objekta je pri kraju, a Krečani bi se u ovom objektu mogli početi okupljati za otprilike dva mjeseca.

“Čak i u gradu iza rata u Tuzli nije izgrađen ni jedan objekat za opštu upotrebu.  Nova zgrada Partizana sa istim horizontalnim i vertikalnim gabaritima te izgledom kao kod prethodnog objekta, sadržavat će ambulantu, prostorije Mjesne zajednice i Udruženja građana Kreka, sportsku i multifunkcionalnu salu, dvije svlačionice i tehničku prostoriju, a u vanjskom dijelu pedviđeni su sportski tereni, kao i dječije igralište” – kazao je Derviš Čičko, predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana Kreka.

Za nekadašnju zgradu Partizan bili su vezani sportski klubovi, ali i generacije uzornih gimnastičara, košarkaša, kuglaša… Krečani se nadaju da će nova zgrada ponovo predstavljati centralno mjesto okupljanja svih genercija.

 

Vezane vijesti

TUZLA