Prijem porodica šehida u RMU Banovići: Početak obilježavanja Dana rudara

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

I ove godine RMU Banovići je organizovao prijem i svečani ručak za porodice 76 šehida i poginulih boraca u sklopu obilježavanja Dana rudara. Cjelokupni program obilježavanja praznika rudara je organizovan skromnije, izostala su neka sportska takmičenja no današnji događaj ima posebnu težinu, tvrde organizatori, i ne smije biti izostavljen. Upravo zato što  ih ne zaboravljaju, članovi porodica poginulih boraca su im posebno zahvalni.

Prijemu svake godine prisustvuje i Emina Demirović, supruga poginunulog borca. Sve ove aktivnosti i pomoć porodicama za nju predstavljaju još jedan vid rudarske solidarnosti i velikodušnosti.

“Ovo mi puno znači. Svake godine do sad smo imali obilježavanje Dana rudara našim poginulim borcima i šehidima, svake godine prisustvujem to mi puno znači. Zaposlili su našu djecu, pretežno mušku ali nadam se da ćemo raditi na tome da se zapošljavaju i ženska djeca”, kaže Emina.

Delegacija Rudnika je, kao i svake godine, zajedno sa članovima porodica poginulih boraca položila cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Banovićima gdje su odali dužno poštovanje onima koji su dali živote za našu zemlju. Osim toga, nastavljena je i tradicija dodjele jednokratne novčane pomoći za sve porodice.

“Službe su već uplatile određena sredstva jednokratne pomoći a već je u toku  jedan konkurs za prijem radnika gdje će biti zastupljena i populacija porodica poginulih boraca.” kazao je Fadil Kudumović, direktor RMU Banovići.

Rukovodstvo Rudnika nastoji da u svakoj situaciji u skladu sa mogućnostima pomogne ovim porodicama. Samoinicijativno su preuzeli brigu oko zapošljavanja djece šehida, kao i njihovog stipendiranja.

“Pomažemo i stipendiranjem djece poginulih boraca, kroz prijem radnika i razne vidove pomoći mi ćemo to nastaviti. I prošlom periodu je bila mala zastupljenost ženske populacije i nadam se da ćemo u narednom periodu to malo bolje propratiti i da neće biti zanemarene”, dodao je Kudumović.

Današnji svečani prijem označio je početak  obilježavanja Dana rudara u Banovićima a program će trajati do 21.decembra. U narednim danima bit će organizovani ispraćaj penzionisanih radnika te dodjela priznanja i nagrada „Za doprinos radu“.