20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Prinosi lubenice u BiH rekordni, ali slaba prodaja

Ovogodišnji prinosi lubenice na području BiH dostižu rekordne brojke, ali najveći problem za proizvođače ovog slatkog rashlađujućeg voća jeste njihov plasman na tržište.

“Berbu ovih dana privodimo kraju i prinosi su optimalni jer su vremenske prilike pogodovale rastu i razvoju lubenice i dinje. Na početku sadnje bilo je malih problema s nabavkom sjemena zbog pandemije virusa korona, ali smo se nekako snašli. Ono što je karakteristično ove godine jesu krupni plodovi, pa tako gotovo da nema lubenice ispod deset kilograma”, kaže Fehim Hadžiahmetović, rukovodilac proizvodnje u pomenutoj sanskoj zadruzi.

Prema njegovim riječima, prinosi lubenice i dinje iznose između sedam i osam tona po jednom dunumu, ali je u ovome trenutku najveći problem kako prodati ono što je proizvedeno.

“Nažalost, zbog aktuelne zdravstvene situacije u svijetu izostao je dolazak dijaspore, a poznato je kako su naši ljudi iz inostranstva koji kod kuće provode godišnje odmore najčešći kupci naših proizvoda. Kada je riječ o domaćim kupcima, imamo situaciju da je kupovna moć ograničena i sve to utiče na prodaju”, kaže Hadžiahmetović.

Dodaje kako najveći problem predstavlja nepostojanje organiziranog otkupa, ali i to što iz uvoza stižu ogromne količine ovih kultura na lokalno tržište.

Objašnjava kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje neophodno obezbijediti niz uslova, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda.

Sem toga, neophodan je kvalitetan sistem navodnjavanja, a on je riješen blizinom rijeke Sane, gdje pomenuta zadruga posjeduje vlastito zemljište.

Hadžiahmetović dodaje kako su rezultat kvalitetnog rada lubenice i dinje izuzetnog ukusa i slatkoće, osvježavajuće delicije tokom vrelih ljetnih dana.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je za “Nezavisne” da je ova sezona bila rekordna za proizvođače lubenice, najviše zahvaljujući odgovarajućim vremenskim prilikama.

“Proizvođači su imali rekordnu sezonu i priroda je podarila veliki broj lubenica. Iako su cijene veoma niske, problem je plasman svih proizvoda. Ali, sve u svemu, mislim da su proizvođači zadovoljni ovom godinom i prinosom”, zaključio je Dojčinović.

I Darko Zarić, proizvođač lubenice iz Gornjeg Crnjelova, kod Bijeljine, potvrdio je da je ovo voće ove godine veoma rodilo, ali da je veliki problem plasman na tržište.

“Po čitave dane proizvođači moraju biti na pijaci kako bi prodali toliko voće, a nije velika potražnja, pa samim tim gube dragocjeno vrijeme da se vrate na njivu”, naveo je Zarić.

(RTV SLON / NEZAVISNE NOVINE)

Vezane vijesti

TUZLA