23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu veći za 7,9 posto

Ukupan sezonski prilagođeni promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Federaciji BiH u trećem tromjesečju bilježi rast od 7,9 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, a ostalih uslužnih djelatnosti za devet odsto.

Promet u smještaju u trećem kvartalu manji je za 1,4 odsto u odnosu na drugi kvartal, dok je ukupan promet u pripremi i usluživanju hrane i pića veći za 17,3 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Kalendarski prilagođeni ukupan promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u trećem tromjesečju bilježi rast od 27,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U trećem kvartalu u odnosu na isti period lani, promet u smještaju veći je za 35,6 odsto, a u pripremi i usluživanju pića za 18,8 odsto.

Ukupan sezonski prilagođeni promet ostalih uslužnih djelatnosti u FBiH u trećem kvartalu rastao je za devet odsto u odnosu na drugi kvartal, dok je najveći rast desezoniranog prometa od 10,6 odsto zabilježen u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima.

Kalendarski prilagođeni ukupan promet ostalih uslužnih djelatnosti u trećem tromjesečju bilježi rast od 21,2 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, a najveći rast od 27,3 odsto zabilježen je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

U ukupnom prometu ostalih uslužnih djelatnosti najveće učešće od 57,1 odsto ostvareno je u informacijama i komunikacijama, slijede stručne, naučne i tehničke djelatnosti od 26,4 odsto, dok je učešće svih ostalih djelatnosti 16,5 odsto.

Vezane vijesti

TUZLA