5 C
Tuzla
17.04.2024.

Povećan turistički promet u Tuzli: Postaje li ovo važna turistička destinacija?

Dok traju pripreme za zimsku turističku sezonu, agencije, turističke organizacije i subjekti uslužnih djelatnosti analiziraju ljetnu sezonu. Većini je, kažu bila dobra, iako smo u vremenu inflacije. Tome su svakako doprinijeli i dolasci brojnih turista u Tuzlu. U Turističkoj zajednici se nadaju da će tako biti i u zimskom periodu.

Ahmed Šerifović je nekoliko godina konobar. U ovom kafiću, već četiri. Posao mu je dinamičan, kaže, nikad nije dosadno. Danas mu je slobodan dan, ali je za ovu priliku nas uslužio. U kafiću u kome radi, tempo je jači nego drugdje, pa je i zanimljivije. Ljetnu sezonu i početak jeseni, opisuje kao uspješne za rad.

”Smatram da je koliko toliko bila uspješna i da je opet povrh svega protok mladih ljudi, ta neka cirkulacija omladine kroz sam lokal i dalje koncentrisana i velika”, navodi Ahmed.

Primijetio je ovog ljeta veliki broj turista koji su posjetili Tuzlu i ovaj kafić.

”Bilo je puno nekih novih likova, puno novih ljudi, turista, stranaca iz raznih zemalja, od Italije, Holandije, Njemačke, Švicarske, pa čak i Bliskog Istoka, nije nam nepoznanica. Ali, ovogodišnji protok turista kroz samu Tuzlu i naš lokal je zapaženiji nego prethodnih godina, kako se meni čini”, ističe on.

Tako pokazuju i zvanični podaci Turističke zajednice grada Tuzla.

”Mi ove godine možemo da se pohvalimo sa izuzetno rastućim trendom turističkog prometa, ali i broja posjetilaca, odnosno zabilježenih noćenja na području grada Tuzla. Negdje su nam brojke oko 20 posto bolje nego prošle godine, a već 2022. godine smo govorili o povratku na onu pretpandemijsku  2019. godinu”, Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice grada Tuzla

U ovoj godini registrovan je i veliki broj organizovanih posjeta, prvenstveno iz susjednih Srbije i Hrvatske. Primijetili su to i građani Tuzle.

”Čak sam nekima preporučivao, pitaju ima li smještaja, nisam vjerovao da su popunjeni svi smještajni kapaciteti. U neposrednoj blizini živim, kod Kipova, i gore su kuće privatne bile pune”, naveo je građanin Tuzle.

Tuzla se mogla pohvaliti pregrštom kulturno-zabavnih manifestacija. One su doprinijele dolasku novih posjetilaca, tvrdi Jaganjac.

”Tako da je i ovo ljeto naš festival Kaleidoskop bio sjajan, imao odličan sadržaj, odlične muzičke nastupe i koncerte koji su bili potpuno besplatni za sve one koji su odlučili posjetiti Tuzlu. Imali smo i u proljeće izuzetno sadržajne programe na našem Trgu slobode, panoramski točak, Tuzlanske dane piva, sajmove domaćih rukotvorina, autohtonih proizvoda”, rekla je Jaganjac.

U Turističkoj zajednici su također analizirali razvoj turizma posljednjih 20 godina. U tom periodu prošireni su smještajni kapaciteti za 1000 posto. 2003. godine u Tuzli je bilo samo osam hotela, motela ili pansiona, a danas 80. To je zaključuju, znak da se ova grana privrede razvija, a očekuju turiste i u zimskom periodu.

Vezane vijesti

TUZLA