31 C
Tuzla
19.07.2024.

Univerzitet FINRA domaćin prve Međunarodne konferencije o održivom razvoju turizma

Obrazovanje i stručno osposobljavanje kadrova u turizmu, ugostiteljstvu i gastronomiji ključni su faktori održivog razvoja turističke destinacije. Upravo to je bila i tema prve Međunarodne naučno-stručne konferencije koju je organizovao Univerzitet „FINRA“.

Istaknuto je kako je nastojanje da ova konferencija bude motiv da se napravi jedinstvena turistička ponuda Tuzlanskog kantona te da se pronađe najbolje rješenje za rast i razvoj ove oblasti.

„ Važno nam je da FINRA bude nosilac konferencije zbog toga što ovdje ima studijski program tj fakultet za turizam, ugostiteljstvo i gastronomiju gdje želimo da kroz ovu konferenciju unapređujemo plan i program i na taj način dolazimo do kvalitetnih kadrova koji su u ovoj oblasti jer smatramo da su obrazovani i stručno osposobljeni kadrovi ključ uspjeha održivog razvoja turističke destinacije“, rekao je prof.dr.sc. Ismet Kalić, rektor Univerziteta FINRA.

Sudeći prema analizama Univerziteta FINRA sve je veća zainteresovanost mladih ljudi koji se žele obrazovati u oblasti turizma. Učesnici na konferenciji istakli su kako je to dobar znak jer je edukacija najbolji korak ka unapređenju turističke djelatnosti.

„ Mislim da je izuzetno važno da se kreira kvalitetna ponuda i da pokušate izbjeći masovni turizam jer nisu brojke ono što nama treba, kvalitetan gost je ono što nama treba, jer imate brojke gdje dobijete puno turista koji traže vrlo nisko kvalitetne usluge za koje su spremni platiti malo novca i onda tu nema uživanja ni u gastronomiji jer dođu, prolete i odu na drugu destinaciju“, smatra Ivana Karaniklić, direktorica turističke agencije u Hrvatskoj.

Ono što je veliki problem u razvoju turizma u Tuzlanskom kantonu jeste nedovoljno kadrova iz ove oblasti i sezonski rad u zemljama regije.

„ Kriza kadrova u turizmu nikad nije bila veća u Evropi ne samo u BiH. Mi imamo problem a to je velik odliv kadrova iz oblasti turizma i dok ovo govorim moji studenti već rade u hotelima u Dalmaciji tako da im ja ne moram organizovati praksu jer imaju bolju ali zato imamo sasvim drugačiji sistem učenja i prenosa znanja“, mišljenja je Refik Šećibović, osnivač Visoke škole za turizam i menadžment Konjic.

Osim toga, održivi turizam ne može se gajiti bez dobre transportne povezanosti sa drugim regijama smatraju iz Kantonalno resornog ministarstva.

Stoga je kažu, važno zajedno djelovati kako bi turizam mogao parirati privredi Tuzlanskog kantona.

„Povezivanje turističkih dobara u TK i povezivanje turističkih dobara regije krucijalno je za opstanak turizma kao grane. Turizam je prepoznat kao druga najznačajnija i najbrže rastuća  grana i nakon statističkih podataka možemo konstatovati da se turizam oporavio i da je dostigao brojke iz 2019. godine“, navodi Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Prva Međunarodna naučno-stručna konferencija trajat će dva dana a intencija je da postane tradicionalna u našem gradu.

Organizovana je uz podršku Turističke zajednice TK i turističkih zajednica općina i gradova našeg kantona a učesnici će razmijeniti mišljenja s ciljem što boljeg kotiranja turizma na našem području.

Vezane vijesti

TUZLA