17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Protest zdravstvenih radnika u TK, sutra proglašavaju generalni štrajk

Radnici u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu u narednim danima će stupiti u generalni štrajk. Na današnjem mirnom protestu kojeg su u vrijeme pauze zdravstveni radnici UKC-a Tuzla održali u krugu Kliničkog centra najavljeno je da će štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u TK, najvjerovatnije početi za deset dana.

Otpočinjanje štrajka ima proceduru, morate ga najaviti, objaviti sporazum, završiti proces mirenja. Sutra kad Sindikat potvrdi odluku, štrajk najranije može početi 30. decembra 2022. godine. Ja imam informaciju iz osnovnih organizacija na području TK da su sve ustanove pristale na to“, kazao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH.

Zdravstveni radnici su nezadovoljni odnosom kantonalnih vlasti prema njima i kako kažu, nepoštivanjem dogovora postignutog u oktobru, oko povećanja satnice.

To je izgleda jedini način da se neke stvari u ovakvom anarhičnom zdravstvenom sistemu isprave“, istakao je Esad Brkić, potpredsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH.

Osam dana mi je do penzije, izašao sam zato što nikad haotičnija situacija nije bila za ovih 40 godina kako radim, Vlada kantona nas ignoriše od 11. maja“, rekao je Zihnija Kamberović, medicinski tehničar u UKC-u Tuzla.

Također, radnici u zdravstvu traže od Vlade TK i isplatu jednokratne pomoći od 1.080 KM, zbog čega su i prošle sedmice održali mirne proteste.

 

Zdravstveni radnici u TK su ranije tražili i isplatu jednokratne pomoći od 1.080 KM po preporuci Vlade FBiH zbog čega su prošle sedmice održali mirni skup.

Vezane vijesti

TUZLA