14 C
Tuzla
27.05.2024.

Hoće li zdravstveni radnici u četvrtak stupiti u štrajk upozorenja?

Trend odlaska ljekara iz naše zemlje, mogao bi se nastaviti, ukoliko se ne riješi pitanje kolektivnog ugovora i ukoliko sva prava doktora na području FBiH ne budu jednaka. Da do toga ne bi došlo, zalaže se Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije. Navode kako je resorno ministarstvo spremno na pregovore, ali da konkretnog odgovora još nemaju.

Mi smo stanovišta da ćemo odmah uputiti dopis Federalnom ministru da do 26, do štrajka upozorenja daju datum sastanka na kojem ćemo odrediti službeni početak pregovora. Osnovni zahtjev naš je izjednačavanje koeficijanata prema složenosti posla, znači koeficijenti za sve doktore Federacije moraju biti isti ”, rekao je za RTV Slon Admir Suljić, potpredsjednik SSSDMiSFBiH. 

Ukoliko do toga ne dođe, kažu stupit će u štrajk upozorenja koji su ranije najavili za 26. oktobar. To, će kako navodi Suljić biti način na koji će Vladi FBiH poslati zadnje upozorenje o nužnosti ujednačavanja prava doktora.

Mi smo se dogovorili kako ne bi remetili proces rada, kako pacijenti ne bi ispaštali zbog naših zahtjeva da štrajk održimo za vrijeme pauze i to u kako u kojim ustanovama od deset do 10:30 i na taj način da skrenemo pažnju da postojimo i da želimo da razgovaramo i da se dogovaramo”, navodi Suljić. 

Više od 4.500 doktora pripada ovom Sindikatu, što znači da će im podrška doći od više od 90 posto doktora na nivou FBiH.

Sindikat doktora medicine i stomatologije TK je član tog Sindikata tako da smatram da će oni taj štrajk od pola sata podržati uz saglasnost svog poslodavca. I nama bi bilo drago i nama bi bilo lakše kada bi se potpisao taj ugovor da se odredi taj koeficijent”, istakla je Duška Bećirović, ministrica zdravstva TK. 

Osim izjedanačavanja prava ljekara, ovim se i stanovništvu osigurava pravo na ujednačenu zdravstvenu zaštitu, naglašavaju iz Sindikata.

Vezane vijesti

TUZLA