12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Rad Crvenog križa TK u vrijeme pandemije: Građanima na usluzi i psiholozi

Crveni križ Tuzlanskog kantona još uvijek radi u drugačijim uslovima uzrokovanim pandemijom COVID-19 koristeći sve svoje mogućnosti i kapacitete za pomoć građanima. U suradnji sa CK FBiH, od samog početka pandemije u cilju očuvanja mentalnog zdravlja građana, aktivirali su dvije telefonske linije sa dežurnim  psiholozima. Svi koji osjećaju neki oblik anksioznosti ili straha, te im treba razgovor mogu slobodno potražiti pomoć.

SOS telefoni: 060 343 0745 i 062 040 653

Građani se prije svega javljaju za dobijanje informacija i tačnih uputa gdje i kome da se obrate, jer imaju još uvijek nedoumice, a isto tako imamo i određeni broj poziva građana koji imaju različite vrste strahova, anksioznosti i drugih problema s  kojim se svakodnevno susreću, a koje je pandemija dodatno pogoršala, navodi Merima Sarajlić, sekretar CK TK.

Crveni križ je od početka pandemije koronavirusa stavio na raspolaganje sve svoje resurse sistemu zaštite i spašavanja, kao i građanima čije su potrebe dodatno povećane u ovim vanrednim okolnostima. Obezbjeđivali su zaštitna sredstva, prehrambene i higijenske pakete, sudjelovali u uspostavljanju trijažnih punktova i karantena, pružali psihološku i drugu podršku. Volonteri Crvenog križa i  dalje su aktivni i svakodnevno pomažu  građanima koji se nalaze u kućnim izolacijama, a posebnu pažnju usmjeravaju na osobe starije od 65 godina.

Mi smo i u proteklom periodu bili angažovani i na prevenciji i na distribuciji zaštitne opreme i podrške sistemu zaštite i spašavanja i naše aktivnosti i dan danas nastavljamo prije svega na podršci građanima koji su u stanju potrebe ali i podršci partnerima i institucijama kao što su obrazovne, zdravstvene i druge institucije u sistemu zaštite i spašavanja, dodaje Sarajlić.

U saradnji sa inspekcijskim i policijskim organima  širom Tuzlanskog kantona volonteri Crvenog križa ovih dana na terenu i u različitim institucijama vrše podjelu zaštitnih sredstava te rade na informisanju građanstva o mjerama zaštite od širenja zaraze.

Vezane vijesti

TUZLA