5 C
Tuzla
03.12.2022.

Radom do socijalne inkluzije: Šta su ruke korisnika ”Zavoda” Tuzla pripremile?

U Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla danas je upriličen Dan otvorenih vrata. Korisnici ove ustanove prikazali su svoja djela koja su nastala u posljednjih mjesec dana u okviru Odjeljenja za radno osposobljavanje, a organizovane su i radionice za posjetitelje.

Meris Zukić je u posljednjih 30-tak dana zajedno s drugarima u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla pripremao različite proizvode koji su se našli pred posjetiteljima Dana otvorenih vrata Zavoda. U okviru radionice ”Cvjetići i aromatično bilje” pripremali su okvire, čestitke, aromatično bilje, cvijeće. Kaže, bili su vrijedni, kako bi pokazali šta mogu. I veli, nije mu bilo teško.

”Kad imaš dobre ljude oko sebe, nije ništa teško”, kaže Meris.

Nije teško ni drugim korisnicima Centra koji su prošli ostale radionice. Danas su svoja umijeća pokazali učenicima tuzlanskih srednjih škola, pa su zajedno šili, pripremali oslikane cegere ili šolje sa imenima i zanimljivim detaljima. Neki su dobili i novu frizuru ili profesionalno šminkanje.

”Ja sam već ovdje više puta bila i svaki put mi je sve ljepše i ljepše, nekako se osjećam posebno, svi su tako dragi, grle i baš mi je drago da ja mogu nekim dijelom da ih usrećim, makar malo da uljepšam dan”, ističe Emina Hadžić, učenica Mješovite srednje škole Tuzla.

Dan otvorenih vrata i radionice dio su projekta ”Radom do socijalne inkluzije”. Cilj je dati priliku osobama sa invaliditetom da pokažu da mogu biti jednakopravni u društvu, da mogu napraviti predmete kao i svi građani. U Zavodu nam navode da su inicijalna sredstva za opremu na kojoj su pripremali proizvode dobili od stranih donatora. Ovo danas je bila smotra mladosti i mogućnosti rada djece sa poteškoćama i njihovih vršnjaka.

”Ovo je jedan ozbiljan projekat jer je potekao od ideje da pružimo sistemsku podršku osobama sa invaliditetom nakon formalnog obrazovanja koji završavaju u Zavodu. Do sada nije postojalo na kantonu, a i u FBiH je oskudna ta podrška ili je nema nikako. Mi smo na neki način uspješan urnek ili primjer kako se može početi”, navodi Bekir Saletović, koordinator projekta.

U njihov odgoj i rad uključeni su članovi porodice i profesori, ali im i podrška vršnjaka i građana mnogo znači. U okviru Dana otvorenih vrata Zavoda, izložba radova bila je prodajnog karaktera. Institucijama i pojedincima koji su uključeni u projekat i sam proces odgoja korisnika Zavoda pripremljene su zahvalnice, kao znak pažnje za podršku koju im pružaju svakodnevno.

POSLJEDNJE DODANO