6 C
Tuzla
25.09.2022.

Referendum u Hersonu o priključenju Rusiji otkazan uslijed ukrajinske ofanzive

Administrativna uprava koju je postavila Rusija u ukrajinskoj hersonskoj oblasti navela je da su planovi o održavanju referenduma o priključenju Rusiji “odgođeni” zbog sigurnosne situacije, objavila je ruska državna agencija TASS, prenosi AP.

Kirill Stremousov, zamjenik načelnika vojno-civilne regionalne uprave koju je imenovala Rusija, također je rekao da je vitalni most Antonivskij, koji premošćuje rijeku Dnjipro u blizini grada Hersona, neprohodan za automobile nakon višesedmičnog granatiranja ukrajinskih snaga.

Dužnosnici koje je postavila Rusija ranije su naveli da će referendum o priključenju Rusiji biti održan u septembru u Hersonu, kao i u susjednoj zaporoškoj oblasti te u samoproglašenoj Donjeckoj i Luhanskoj Narodnoj Republici, kako bi ih se uskladilo sa lokalnim izborima u Rusiji.

Gotovo cijelu hersonsku oblast zauzele su ruske snage u martu ove godine, a grad Herson ostaje jedina ukrajinska regionalna prijestolnica koju je zauzela ruska vojska od početka invazije 24. februara.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO