26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Respiratorne infekcije djece u porastu

Respiratorne infekcije djece i odraslih karakteristika su zimskog perioda, posebno u periodu oko Nove Godine i praznika. Epidemiološka situacija u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla je ozbiljna. Tokom vikenda u ovoj klinici obavljeno je preko 500 pregleda i intervencija, te hospitalizovano blizu 80 djece i oko 50 roditelja pratitelja. Najviše je djece dojenačke dobi, što samo po sebi zahtjeva dodatni oprez.

„Najveći broj oboljele djece, njih preko 80, pa i 90 posto, čine djeca oboljela od različitih oblika respiratornih infekcija. Najveći broj je djece mlađe dojenačke dobi, do trećeg mjeseca života i to jeste ono što je zabrinjavajuće. Radi se o maloj djeci, novorođenačke dobi, do mjesec dana života, sa vrlo ozbiljnim kliničkim slikama, djece koja zahtijevaju na početku svog liječenja boravak u Odjeljenju intenzivne terapije i njege, oksigeno terapiju i vrlo ozbiljnu bronhodilatatornu terapiju.“ – istakla je doc.dr.med.sc. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

doc.dr.med.sc. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla
doc.dr.med.sc. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Djeca mlađe životne dobi imaju duži period liječenja respiratornih infekcija, zbog same anatomije i fizioloških karakteristika sistema organa za disanje, odnosno uskih disajnih puteva, te zbog kontinuiranog ležanja, dojenja i spavanja. U Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla razvijen je sistem epidemiološkog skrininga, na osnovu kojeg se radi trijaža, odnosno raspodjela pacijenata prema kliničkoj slici i nalazima. Uhodan sistem rezultira adekvatnim liječenjem i izlječenjem.

„Mi smo nakon 2-3 dana prvi put se javili u Dom zdravlja, dobili smo dio terapije i poslani na kućno liječenje. Tu istu terapiju smo sproveli kući, no djevojčici nije bilo bolje. Otišli smo na drugu kontrolu i već na drugoj kontroli su nas već uputili u bolnicu i da se javimo na UKC. Ovdje smo dobili drugu terapiju, djevojčici je odmah već drugi dan bilo bolje.“ – priča nam Ivana Ćosić Mulaosmanović, majka djevojčice hospitalizovane u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Ivana Ćosić Mulaosmanović, majka
Ivana Ćosić Mulaosmanović, majka

Osim u Tuzlanskom kantonu, rast broja oboljele djece registrovan je širom Federacije. Pertussis (veliki kašalj, hripavac), gripa, RSV, covid – sve su to respiratorne infekcije koje „dožive“ procvat u ovo doba godine, poručujupedijatri. No ono što posebno zabrinjava je pojava velikog kašlja.

„ Napominjem da se radi o vakcinalno preventabilnoj bolesti koja je omogućena redovitom vakcinacijom i spada u kalendar redovite vakcinacije. Naravno vršimo aktivni nadzor nad kretanje zaraznih bolesti pa i velikog kašlja. Ne bilježi se značajni porast čime bi se situacija trebala alarmirati ali ZZJZ je u stalnom nadzoru ove situacije.“prof. dr. Aida Ramić Čatak, Zavod za javno zdravstvo FBiH.

prof. dr. Aida Ramić Čatak, Zavod za javno zdravstvo FBiH
prof. dr. Aida Ramić Čatak, Zavod za javno zdravstvo FBiH

Širom zemlje imamo i oko 70 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, saopćili su iz ZZJZ FBiH, a veći broj slučajeva velikog kašlja, za sada 55, potvrđen je u Republici Srpskoj. Postizanjem kolektivnog imuniteta veći broj ljudi i djece bit će zaštićen, no na nama je hoćemo li ga izgraditi vakcinacijom.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA