6 C
Tuzla
14.04.2024.

Restriktivne mjere bacile muzičku industriju u BiH na koljena

Izvođači, tonci, tehničari, menadžeri i drugi radnici u muzičkoj industriji u Bosni i Hercegovini našli su se u nezavidnoj poziciji još na početku pandemije koronavirusa, brojni su ostali bez posla i primanja, a situacija se nije promijenila ni do danas.

Muzičarima u bh entitetu RS zvaničnom odlukom štaba za vanredne situacije zabranjeno je javno nastupanje i izvođenje muzike uživo od 20. oktobra, a njihovim kolegama u entitetu FBiH odlukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od polovine septembra prošle godine.

“Sve polako nastavlja da radi, samo muzika nikako da krene. Za adekvatne sam mjere, ali uz adekvatna rješenja. Potrebno je da se otvori mogućnost nastupanja muzičara u lokalima, makar sa ograničenim brojem prisutnih, jer time će se sve pokrenuti i ljudima će se vratiti volja za dalje”, rekao je muzičar Dragan Moconja.

Dodao je da su svi bitni muzički događaji i festivali, koncerti i turneje pomjereni ili otkazani, što nosi sa sobom određene posljedice te da je ljudima bitno da se što prije muzika vrati na scenu.

Sarajevski muzičar Mirza Salković naglašava da je surova činjenica da se muzičari nalaze u veoma teškoj situaciji.

“Više od 80 posto prihoda muzičara dolazi od nastupa uživo, a već duže vrijeme ta mogućnost je uskraćena. Mislim da će biti još gore kad sve ovo jednom opet krene jer su, pored muzičara, i ugostitelji i organizatori na rubu egzistencije. Muzičari traže načine za preživljavanje, stvaranje nove muzike takođe iziskuje mnogo novca, dakle, i to je trenutno skoro pa nemoguće. Međutim, kažu da nakon svakog mračnog doba dođe renesansa i ja se uzdam u to”, rekao je Salković. On je objasnio da je ljudima dosta životnih ograničenja i da, uz ovakvu situaciju, tek sada svi počinju da shvataju pravu vrijednost muzike i samo jednog muzičkog nastupa uživo.

Najava protesta u bh entitetu Rs

Iz Udruženja estradnih izvođača i stvaralaca “Muzička scena” iz entiteta Rs nedavno je poslat dopis štabu za vanredne situacije, nadležnim ministarstvima i Vladi, sa zahtjevom za ukidanje mjere kojom je zabranjen rad muzičarima u ugostiteljskim objektima.

Oni u saopštenju navode mogućnost kontinuiranih mirnih protesta ukoliko do 30. aprila ne dobiju odgovor na zahtjev.

Vezane vijesti

TUZLA