10 C
Tuzla
04.10.2023.

RMU ”Banovići” će Elektroprivredi Srbije isporučiti 100 hiljada tona uglja

Danas je u Beogradu potpisan vrlo vrijedan Ugovor o prodaji 100.000 tona uglja između RMU „Banovići“ i JP „Elektroprivreda Srbija“, što je za ovu kompaniju veoma važan pomak, kako zbog finansijskih dobitaka tako i zbog proširenja inostranog tržišta. Pored finansijske bitnosti Ugovor je značajan i sa aspekta poslovnosti, jer u svom portfoliju imati kupca kao što je EPS, govori dovoljno o sposobnosti rudnika „Banovići“ da posluje i radi sa velikim kompanijama.

Uprava Društva u prethodnom periodu održala je niz sastanaka sa predstavnicima JP „Elektroprivreda Srbija“ na kojima se pregovaralo o uslovima prodaje, da bi danas razgovori u konačnici rezultirazi zvaničnim potpisivanjem Ugovora.

”Ovo je važan dan za našu kompaniju obzirom da se prvi put u historiji Rudnika sklapa jedan ovakav Ugovor sa velikom inostranom kompanijom i samo jedna od aktivnosti koju provodimo s ciljem obezbjeđenja sredstava, koja ćemo u potpunosti iskoristiti za povećanje plata radnicima. Na ovome smo radili prilično dugo, s ciljem da u teškim ekonomskim vremenima obezbijedimo stabilnost Rudnika. Želim se zahvaliti svim učesnicima pregovora na ozbiljnoj i korektnoj saradnji”, kazao je direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići Elvir Salihović.

Također je napomenuo da potpisivanje Ugovora ni na jedan način neće ugroziti energetski i privredni sektor u BiH, jer se prilikom sklapanja svakog novog Ugovora vodi računa o proizvodnim mogućnostima i potrebama dosadašnjih strateških kupaca.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO