15 C
Tuzla
30.05.2024.

Saradnja s NATO-om ide prema planu: BiH završila prvu fazu Pregleda odbrane

Prva faza Pregleda odbrane, koji je Predsjedništvo BiH prošle godine poslalo u sjedište NATO-a u Briselu, je pri kraju i gotovo sve predviđene aktivnosti su ostvarene, rečeno je u Ministarstvu odbrane BiH.

Kako su istakli, ukupno se u Pregledu odbrane nalaze aktivnosti svrstane u dvije faze, a u prvoj fazi su izrada pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva odbrane BiH, kao i izrada studije razvoja svih perspektivnih lokacija u skladu s novom organizacijom i razmještajem Oružanih snaga BiH. Osim ovih aktivnosti, prvom fazom predviđene su i knjige lične formacije Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, kao i knjige materijalne formacije Zajedničkog štaba komandi i jedinica.

“Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su realizovali većinu aktivnosti koje su bile predviđene za realizaciju u ovoj fazi, dok je jedan mali dio aktivnosti ostao nerealizovan ili je pri kraju”, naglašeno nam je.

Slično pitanje uputili smo i u Centralu NATO-a u Briselu, u koju je Pregled odbrane upućen, gdje kažu da su zadovoljni do sada realizovanim aktivnostima koje su vlasti BiH odabrale.

“Pregled odbrane sadrži reformske ciljeve vlasti BiH i predstavlja dobru osnovu za kontinuiranu saradnju između NATO-a i BiH. Nastavljamo da podržavamo BiH u implementaciji tih reformi, kao što smo to činili i prethodnih godina, jer su saveznici opredijeljeni za stabilnu i bezbjednu BiH, kao i u širem regionu zapadnog Balkana”, odgovoreno nam je iz NATO-a.

Oprezan i diplomatski jezik koji NATO koristi u svom dopisu pokazuje da vode računa da ne izazovu kontroverze svojim komentarima unutar BiH, ali se može iščitati da se aktivnosti koje su predviđene provode bez zastoja.

Malo su direktniji u dijelu odgovora koji se odnosi na ono što oni doživljavaju kao destabilizaciju BiH.

“Izražavamo zabrinutost zbog nacionalističke retorike i izazova koji postoje u odnosu na vladavinu prava, što odvlači pažnju od prijeko potrebnih reformi za dobrobit svih građana BiH. Želimo da vidimo stabilnu i bezbjednu BiH i privrženi smo da pomognemo sve reformske korake u zemlji”, istakli su oni.

Sagovornik koji je pristao da govori pod uslovom da ne bude identifikovan nam je objasnio ono što smo mi ranije u nekoliko puta već objavljivali, a to je da NATO želi cijeli region zapadnog Balkana u svom članstvu kako bi spriječio djelovanje Rusije, koju doživljava kao svog oponenta u regionu, ali da istovremeno ne želi da uveze nestabilnost koja je sada prisutna ne samo u BiH, nego i u nekim drugim dijelovima regiona. On nas je podsjetio da je i u prošlosti bilo opreznih glasova u NATO-u u vezi s nastavkom integracionog procesa BiH zato jer neki od saveznika nisu bili uvjereni da je politička situacija u BiH dovoljno stabilna.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu odbrane BiH, kada se prva faza Pregleda odbrane i formalno završi, ući će se u drugu fazu koja, kako su nam objasnili, podrazumijeva novu personalnu i materijalnu formaciju Oružanih snaga BiH, pripremu i infrastrukturno uređenje perspektivnih vojnih lokacija, kao i dislokaciju materijalnih i tehničkih sredstava na te lokacije, te vraćanje ostalih lokacija civilnim organima, pišu Nezavisne novine.

Naš sagovornik nam je istakao da će ova faza biti istinski test provodivosti Pregleda odbrane, te da li će entiteti pristati da formalno predaju lokacije Ministarstvu odbrane, a da bi zauzvrat najosjetljivije lokacije odmah nakon toga bile vraćene. Smatra se, naime, da bi ovim formalno bili ispunjeni svi uslovi, a lokacije koje vojska ne treba bile bi vraćene entitetima.

“Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.”

Vezane vijesti

TUZLA