15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Savez Udruženja Vojnih penzionera u FBiH: Najoštrije osuđujemo urušavanje državnih institucija

Savez Udruženja Vojnih penzionera u FBiH oglasio se saopćenjem u kojem osuđuju napade bilo kakve vrste na suverenitet BiH, koje prenosimo u cjelosti:

” I dok nama sudionicima i danas u ušima odjekuju riječi osudjenog ratnog zločinca Radovana Karadžića „ nemojte misliti da muslimanski narod može da se odbrani….“ neki novi Radovani ponovo prijete secesijom, preustrojom, brisanjem granica na Drini, otimanjem državne imovine, prekrajanjem administrativnih jedinica.

Neobjašnjivo je reagovanje pojedinih političkih zvaničnika zanemarujući prvi dio rečenice uvaženog Reisul l uleme Kavazovića upućene vjerskoj i svetovnoj javnosti. Neopravdani napadi na Reisa postali su orkestrirani.Napadi su smišljeni i reakcije su u kontinuitetu nečega što se zove „realizacija programa SANU 2 koji je evaluiran 2011. Godine“.

Iako su legitimne izjave Reis l uleme inicirane učestalim provokacijama, negiranjem genocida, postrojavanjima kvislingaša, verbalnim uvredama na koje nažalost ni tužilaštvo ne reaguje lavinu reagovanja i prijetnji izazivaju tobože ugroženost za one koji pokušavaju da ruše državne institucije.

Čovjek poput ef Kavazovića koji je ovu državu branio kao borac, koji preko 160 dana biva u kazamatima samo zato što je drugojačiji ima pravo u svoje i naše ime stajati na braniku institucija i države. U njegovim izjavama nema ništa sporno. On je kao mudar čovjek, koji je strpljivošću izgradio IZ i nastavio kontinuitet prethodnika na način da sasvim legitimno može reći, uvjetno govoreći, da ako bude nešto, bit će to. Ne možemo mi gledati spuštenih ruku na devastaciju države kroz rušenje njenih institucija. To je naše prirodno pravo i trebamo ga konzumirati bez spriječavanja drugih da imaju ista prava.
Kad se godinama kontinuirano vrše takvi napadi, to je napad na sve prvoshodno Bošnjake gradjane, na institucije BiH, na sve Bosance i Hercegovce koji su spremni braniti i odbraniti institucije BiH.

Uvaženi Reis Kavazović za razliku od pojedinih kolega iz drugih konfesija nije nikad emitirao mržnju, netrepljivost niti uvrede. Ona njemu nije primjerena. Kad čujete za ef.Kavazovića, morate zaključiti da se radi o stamenoj osobi, humanisti, visoko tolerantnom čovjeku koji je spreman cijeniti drugog i drugačijeg.

Poražavajuća je činjenica da BiH tužilaštvo već nekoliko godina ne reaguje na najavu i kontinirano urušavanje državnih institucija, negiranje presuda domaćih i medjunarodnih sudova, izostaju reakcije na stalno urušavanje ustavnih odredaba o državnosti i suverenitetu, imajući sve navedeno mi, pripadnici naroda nad kojim je izvršen presudjeni genocid, MI VETERANI :

– najoštrije osudjujemo urušavanje državnih institucija, napade bilo kakve vrste na suverenitet BiH, napade na domoljube i vjerske vodje.

– pozivamo vas koji negirate genocid da zajedno spriječimo; neku novu Tomašicu, Srebrenicu, Dretelj, Ovčaru, Jasenovac ili Kazane

– nikada više u BiH nećemo hoditi sagnute glave i čekati da se otvore kapije logora smrti, da se grobnice pune nejačima, da teku krvave rijeke,

– svim mračnim silama poručujemo da nećemo dozvoliti palestinizaciju BiH,

NIKADA VIŠE BIJELE TRAKE, GRADJANIN DRUGOG REDA”, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA