23 C
Tuzla
24.07.2024.

Savremeni pristup liječenju juvenilnog angiofibroma

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uvedena je procedura operativnog liječenja juvenilnog angiofibroma. Riječ je o benignom tumoru koji raste u stražnjem dijelu nosa, a pojavljuje se gotovo isključivo kod dječaka u pubertetu. Premda tumor nije maligan, može razoriti tkivo koje oblaže nosnu sluznicu i tako dovesti do krvarenja iz nosa. Tumor također može spriječiti protok zraka uslijed suženja nosnih dišnih kanala, a svojim rastom može se proširiti i na okolne strukture, sinuse, očnu ili moždanu šupljinu. Dijagnostika se vrši kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancijom (MR). Krvne žile koje opskrbljuju tumor i koje se mogu protezati do očne i moždane šupljine mogu se otkriti angiografijom.

Prema riječima jednog od operatora dr. Hasana Altumbabića, mr. med. sc., prvo se pokušava zaustaviti dotok krvi u arterije koje opskrbljuju tumor, odnosno radi se transkateterska embolizacija, a nakon toga hirurškim putem se odstranjuje tumor. U slučaju da se tumor proširio na moždanu šupljinu i da se ne može odstraniti hirurškim putem primjenjuje se radioterapija. “Naš pacijent je 14-godišnji dječak koji je prije 6 mjeseci imao saobraćajnu nesreću, a unazad 3 mjeseca ne diše na desnu nosnicu i ima česta krvarenja iz iste. Nakon dodatnih neuroradioloških pretraga i CT angiografije, postavljena je sumnja na juvenilni angiofibrom, koji je destruirao unutarnji zid očne duplje i dijelom bazu mozga sa endokranijalnom propagacijom, te je indicirano operativno liječenje”, rekao je dr. Altumbabić i pojasnio da je u prvom aktu na Klinici za neurohirurgiju urađena embolizacija krvnih sudova angiofibroma, koja je protekla uredno i bez komplikacija, nakon čega se u drugom aktu, na Klinici za bolesti uha, grla i nosa pristupilo hiruškom odstranjivanju tumora, gdje je tumor u cijelosti odstranjen, a nastali defekt rekonstruiran. Kako je istakao dr. Altumbabić, rani postoperativni oporavak pacijenta protiče uredno.

Proceduru embolizacije krvnih sudova angiofibroma izveli su doc. dr. Mirza Moranjkic i dr. Adnan Čičkušić, dok su operativni tim Klinike za bolesti uha, grla i nosa činili: dr. Hasan Altumbabić, dr. Emir Šehanović i dr. Zlatka Džinić-Jusufović, te anesteziolog, dr. Samir Hodžić, anestetičar Indira Okanović i instrumentar Alija Suljagić.

Prema riječima načelnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa, doc. dr. Almira Salkića, do sada, operativno liječenje ovih tumora se obavljalo u zdravstvenim centrima van BiH. “Zahvaljujući sprovođenju endovaskularne embolizacije, kao i upotrebi savremenih hirurških tehnika, po prvi puta se ova procedura uradila u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a prema nama dostupnim podacima i na nivou BiH. Ovaj slučaj je potvrdio da zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stalnom educiranju i usavršavanju i najsloženija oboljenja, te njihovo liječenje, ne predstavljaju prepreku koja se ne može savladati”, rekao je doc. Salkić.

Vezane vijesti

TUZLA